Na Vanuatu uctívají prince Philipa jako boha

Jeden z kmenů žijících na ostrově Vanuatu připravuje britskému princi Philipovi oslavu k jeho 94 narozeninám – panovník pro ně představuje boha, jehož uctívají a prosí ho o dobrou úrodu. V Británii přitom žije Philip už téměř 70 let ve stínu své manželky, královny Alžběty II.

Kmen z ostrova Tanna se modlí k princi Philipovi (zdroj: ČT24)

V Británii je bývalý námořní důstojník známý jako sportovní nadšenec, který je občas trochu prostořeký. Třeba Brity po návratu z Papuy - Nové Guiney vítal slovy: „Dokázali jste to. Nebyli jste snědeni.“  

Pro několik stovek lidí žijících v odlehlých vesnicích na Vanuatu ale princ znamená mnohem víc. „Tady na ostrově Tanna věříme, že princ Philip je synem našeho boha, který žije v horách,“ konstatoval obyvatel souostroví Nako Nikie. K panovníkovi z druhého konce světa se modlí každý den. „Prosíme ho o dobrou úrodu, slunce nebo déšť. Vždy se to splní,“ podotkl další z obyvatel Vanuatu Nagia. 

Manžel Alžběty II. navštívil Vanuatu před víc než čtyřiceti lety. Na vlastní posvátnou půdu ale nikdy nevstoupil. K tomu, aby se stal bohem, stačilo Philipovi, že poslal obyvatelům Vanuatu podepsanou fotografii s holí, kterou mu na konci 70. let darovali. Kmen z toho vyvodil, že to je „ON“. 

Pět vybraných zástupců kmene se setkalo se svým idolem v roce 2007 v Anglii při natáčení reality show Potkej domorodce. „Nedá se to popsat. Setkání s ním bylo úžasné. Je to jako ocitnout se v duchovním světě,“ zavzpomínal Nikien. 

Kmen na Vanuatu uctívá prince Philipa jako boha
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Nick Perry

Lidé na ostrově Tanna tradičně mluví s různými duchy. „Věří ve vše a zároveň v nic,“ poznamenal americký profesor antropologie Lamont Lindstrom. 

Stejně jako každý rok připravili vesničané na 10. června velkou oslavu. Princův vysoký věk přitom domorodce nezneklidňuje - všichni věří, že se panovníkův duch na Vanuatu vrátí. „Hnutí tu bude vždy,“ říká člen kmene Joseph. „Věříme, že duch prince Philipa nikdy nezemře,“ dodal. Jednoho dne prý ryby vyskočí z moře a život se stane věčným.