Cameron: Ministři podpoří vládní politiku vůči EU, nebo odejdou

Zámek Elmau (Německo) – Britský premiér David Cameron dnes na okraji summitu zemí G7 prohlásil, že ministři, kteří nepodpoří vládní postoj vůči Evropské unii, budou muset kabinet opustit. Předseda vlády Spojeného království usiluje o vyjednání nových podmínek členství své země v evropské osmadvacítce a chce nejpozději v roce 2017 uspořádat referendum o setrvání Británie v Unii. Mnozí Cameronovi spolustraníci, včetně několika členů vlády, však chtějí vést aktivní kampaň za britský odchod z Unie.

Cameron svým výrokem reagoval na nedělní prohlášení padesáti poslanců své konzervativní strany, kteří prý chtějí aktivně bojovat za odchod země z Evropské unie, pokud premiér nevyjedná dostatečné ústupky při rozhovorech o novém postavení Británie v rámci EU. Cameronova mluvčí však uvedla, že svými slovy o rezignaci měl britský ministerský předseda na mysli pouze období vyjednávání podmínek, za nichž je Británie v EU ochotná zůstat, nikoliv hlasování a aktivity během samotného referenda. „To, co jsem řekl, bylo špatně pochopené. Mluvil jsem o procesu vyjednávání,“ zdůraznil dnes v projevu na konci summitu G7 Cameron.

O pravidlech pro hlasování během referenda prý Cameron podle své mluvčí ještě nerozhodl. Cameronův spolustraník Andrew Mitchell premiéra vyzval, aby své ministry nechal jednat dle jejich vlastního uvážení. „Silně doporučuji ministerskému předsedovi nechat ministry vést kampaň a volit na základě svého svědomí a přesvědčení. Pokud tak neučiní, uvrhne stranu pod velký tlak,“ soudí.

Protievropská frakce s názvem Konzervativci pro Británii by podle jednoho ze svých předsedů Stevea Bakera mohla postupně získat na svou stranu až 100 konzervativních členů parlamentu. Baker rovněž naznačil, že proti setrvání země v EU je až devět členů Cameronovy vlády. Média hovoří například o ministru práce a důchodů Iainu Duncanovi Smithovi, ministru zahraničí Philipovi Hammondovi či ministru spravedlnosti Michaelovi Goveovi. „Jsme jednotní,“ tvrdí přesto britský premiér.

Předseda britského kabinetu už několikrát uvedl, že si je jist, že dokáže s Bruselem vyjednat tak dobrou reformu, která by mu umožnila doporučit Britům, aby hlasovali pro setrvání v EU.

Barack Obama:

„Doufáme, že Velká Británie zůstane součástí Evropské unie, protože se domníváme, že její vliv je prospěšný nejen pro Evropu, ale i pro celý svět.“

Svou cestu za reformou britsko-unijních vztahů zahájil Cameron na konci května na summitu Východního partnerství v lotyšské Rize. Na následné cestě Evropou jednal s představiteli Dánska, Nizozemska, Francie, Polska a Německa. Podle agentury Reuters hodlá do červnového summitu Evropské unie osobně jednat i s lídry všech ostatních 22 států EU.

Ostré interpelace

V úterý o půl dvanácté londýnského času proběhnou interpelace na ministra zahraničních věcí Phillipa Hammonda. „Sněmovna je v otázkách důkladná, lze čekat velmi vyhrocenou debatu,“ odhaduje předseda Studentské sekce Mezinárodního politologického ústavu Marek Bičan. „Interpelace není příliš o diskuzi, poslanci se dotazují na konkrétní kroky. Zpočátku je to i emotivně zabarvené, aby to bylo zajímavé pro diváky,“ dodává.

Poté bude následovat druhé čtení a jednání o referendu, zdali Velká Británie zůstane v Evropské unie. Politici se musí dohodnout, v jakém roce hlasování rozpoutají: zdali v roce 2017, nebo už na konci roku 2016.

Předseda politologického ústavu: Interpelace není o diskuzi (zdroj: ČT24)