Rozvěste v Oděse kravaty - přijíždí Mychajlo

Moskva – Vlnu posměchu a žertíků vyvolala v ruských médiích a na sociálních sítích zpráva, že novým ukrajinským gubernátorem v převážně ruskojazyčné Oděse byl jmenován gruzínský exprezident a úhlavní nepřítel Kremlu Michail Saakašvili. „Obyvatelé Oděsy vzápětí po městě rozvěsili kravaty,“ ohlásila televize REN TV v narážce na proslavenou epizodu, kdy kameraman BBC natočil, jak Saakašvili žvýká vlastní kravatu po prohrané válce s Rusy v létě 2008.

„Sotva se Michail Saakašvili stal gubernátorem Oděské oblasti, hned se stal hlavním hrdinou nejnovějších vtipů. Bývalý prezident už není Michail, ale po ukrajinsku Mychajlo. Na ulicích se objevily girlandy kravat. A v sociálních sítích se hitem stala píseň Šalupy plné chinkali do Oděsy Míša přivážel,“ poznamenala. Filmový šlágr původně opěvoval Kosťu, který do Oděsy vozil čluny plné ryb, zatímco chinkali je gruzínské národní jídlo, připomínající velké ruské pelmeně. Jiní vtipálci zase označují za novou kulinární laskominu restaurací v Oděse „kravatu ve vlastní šťávě“.

Teď si Saakašvili klade ruku na srdce a pěje ukrajinskou hymnu, toulá se po ulicích Oděsy v košili s ukrajinskou výšivkou a nechává si říkat Mychajlo, ač během pobytu v USA z něj byl „Majkl“ a je to čistokrevný Gruzínec, poznamenala REN TV na svém webu. Veškerá legrace ale podle stanice skončí, pokud si člověk uvědomí, co exprezident bude v Oděse, jediném ukrajinském přístavu a křižovatce finančních toků, dělat: gruzínský reformátor má dokončit privatizaci oděského přístavu, která se podle mnoha expertů uskutečňuje v zájmu USA, a postarat se o blokádu nedalekého Podněstří, které se na počátku 90. let s pomocí ruské armády odtrhlo od Moldavska.

Sám Saakašvili tvrdí, že už si zvykl na to, že je napadán. „Jakékoliv spory a skandály spjaté s mou politickou činností se vždy týkají reforem a změn, které uskutečňujeme ve zkorumpovaném a kriminálním prostředí sovětského typu. Tyto rysy lze plně vztáhnout na Oděskou oblast, kde se propojily všechny druhy zkorumpovaných uskupení, a to nejen místní, ale z celé Ukrajiny,“ řekl BBC. Žít postaru se však už nedá a proti korupci je i většina společnosti, jakkoli je jasné, že boj to bude těžký, dodal. Funkci v Oděse prý přijal i se zřetelem na gruzínské zájmy: kdyby Oděsa padla do ruských rukou, pak i černomořskou Gruzii by bylo možné „vymazat z mapy“. Oděsou podle Saakašviliho vede „fronta odporu proti Putinovi“. Černomořský přístav je totiž v ruském vědomí spjat se sovětským dědictvím, což ale podle Saakašviliho také znamená, že úspěch v Oděse by velmi ovlivnil i situaci v Rusku. Z toho prý pramení hysterie ruského vedení, které nařídilo médiím napadat Saakašviliho, domnívá se exprezident.

Nový režim v Tbilisi, který exprezidenta obviňuje z řady zločinů, se mezitím od celé záležitosti distancoval: Saakašvili v Oděse prý nepoškodí gruzínsko-ukrajinské vztahy. Ukrajinské weby na ruské vtipkování o novém gubernátorovi odpovídají po svém. „Podstata Ruska je schlamstnout Krym, zničit Donbas a pak na Eurovizi zazpívat píseň o míru,“ dal k lepšímu jeden z uživatelů portálu cenzor.net. A prý útěky nejlepších ruských mozků do ciziny Putina netrápí: vždyť zkušenost ověřená staletími praví, že Rusko se bez mozků skvěle obejde.