Do britských pedofilních skandálů je zapleteno přes 260 celebrit

Londýn – V případech sexuálního zneužívání dětí páchaného od 70. let vyšetřuje britská policie 1433 podezřelých, z čehož je 261 známých osobností. Detektivové zveřejnili tento týden souhrnná data, z nichž vyplývá, že 76 podezřelých jsou politici, 135 celebrity z televizní, filmové či rozhlasové branže a 43 osobnosti hudebního průmyslu. Celkem jde o více než sto tisíc případů zneužívání, přičemž desítky let selhávaly i instituce.

Lavina sexuálních skandálů se strhla po smrti slavného dýdžeje a baviče Jimmyho Savila - a jak se ukázalo sexuálního predátora, který po celá desetiletí zneužíval desítky dětí dokonce i v nemocnicích. Jeho případ Británii šokoval. Obvinění proti němu za poslední tři roky vzneslo 450 poškozených, kteří ukázali i na další pachatele. „Oněch 1400 podezřelých, o nichž se dnes mluví, je skutečně jen špičkou ledovce. Pracujeme se stovkami lidí, kteří zneužívání zažili a teprve se musí veřejně přihlásit. My jim v tom pomáháme. Uvidíte, že v příštích měsících a letech se přihlásí další tisíce obětí zneužívání,“ říká psycholog Graham Wilmer, který sám byl v dětství jednou z takových obětí.

Rostoucí počet těch, kdo se nebojí přihlásit, potvrzuje i policie, která odhaduje, že poškozených budou za čtyři desítky let statisíce. Británie už nad zločiny starých pánů s hvězdnou kariérou v zábavním průmyslu oči zkrátka nezavírá. „Oběti mohou mít jistotu, že když přijdou a zneužívání nahlásí, přistupujeme k tomu teď už jinak než v minulosti,“ hlásí ředitel odboru britské policie na ochranu dětí Simon Bailey.

Desítky let britské úřady odvracely tvář. Oběti pohlavního zneužívání se spravedlnosti nedovolaly. Vliv mocných pachatelů a bezbrannost obětí zajišťovaly sexuálním predátorům beztrestnost. Pokud někdo zločin nahlásil, mohl čekat jeho zpochybnění. Ke zneužívání dětí přitom v minulosti docházelo i v britských institucích – mimo jiné jde o 154 škol, 75 dětských domovů, 40 církevních organizací, 14 nemocnic a internáty.

Britské hvězdy neujdou trestu ani na stará kolena (zdroj: ČT24)

Celostátní policejní skupina zkoumá v rámci Operace Hydrant možné napojení jednotlivých starých případů na organizované pedofilní sítě. V této kauze už byli obviněni například publicista Max Clifford, bavič Rolf Harris, moderátor Stuart Hall nebo rocker Gary Glitter.

„Je důležité to vyšetřit, identifikovat, kde se v minulosti stala chyba, poučit se z toho. Každý se bude snažit zajistit, abychom už nebyli svědky toho, že se tak strašné zločiny dějí dál,“ říká ministryně vnitra Teresa Mayová. Víc než dvě stovky podezřelých už jsou po smrti. Posun ve vnímání těchto zločinů zajištuje, že nezůstanou nepotrestané. Britská policie ale přiznává, že vedle minulých případů je zahlcena i těmi současnými, kde velkou roli hraje internet a sociální sítě.