Za sexuální zneužívání dostal britský mediální poradce Clifford osm let

Londýn – Londýnský soud dnes poslal na osm let do vězení vlivného mediálního poradce Maxe Clifforda, kterého už počátkem týdne shledal vinným ze sexuálního násilí. Clifford je prvním odsouzeným v rámci policejní operace Tis, sám ale trvá na své nevině a ženy, které podle soudu sexuálně obtěžoval, si prý vymýšlejí, aby na sebe upoutaly pozornost.

U soudu se Clifford zpovídal za osm sexuálních napadení čtyř mladých žen a dívek, která se odehrála v 70. a 80. letech. Nejmladší z jeho obětí bylo v době činu 15 let.

Clifford byl zatčen v prosinci 2012 a loni v dubnu byl obžalován. Soud pak vyslechl řadu žen, které svědčily o Cliffordově chování. Žaloba ho označila za manipulátora, který svým obětem sliboval kariéru a seznámení s celebritami výměnou za sexuální služby.

O jedenasedmdesátiletém mediálním poradci se v Británii mluví jako o „PR guru“. Během posledních let se totiž staral o mediální obraz řady známých osobností, jeho klientem byl například moderátor talentových soutěží Simon Cowell.

Max Clifford
Zdroj: ČTK/ZUMA/Stephen Lock

Scotland Yard v rámci operace Tis (Operation Yewtree) začal prověřovat stovky obvinění ze sexuálního zneužívání a znásilnění, vznesených po vypuknutí skandálu kolem slavného moderátora BBC Jimmyho Savilea, který zemřel v roce 2011.

Vydáno pod