Zneužil i desetiletou dívku. Rocker Glitter dostal 16 let vězení

Londýn – Bývalý britský rockový zpěvák Gary Glitter stráví šestnáct let za mřížemi. Mezi lety 1975 až 1980 sexuálně zneužil tři nezletilé dívky. Jedné z nich bylo pouhých 10 let. Podle soudce rocker svých činů nelituje, jeho násilnické počínání se přitom obětí hluboce dotklo.

Glitter - vlastním jménem Paul Gadd - svou vinu vždy popíral. Při odchodu ze soudní síně po vynesení rozsudku nedal podle BBC najevo žádné emoce. Sedmdesátileté rockové hvězdě hrozilo až doživotí. „Způsobil jste každé z nich (dívek) skutečné a trvalé újmy. A udělal jste to jen s cílem získat pro sebe sexuální uspokojení zcela nevhodným způsobem,“ zdůraznil soudce Alistair McCreath.  

Dvěma zneužitým dívkám bylo 12 a 13 let, třetí nebylo ještě ani deset. Trest podle soudce není vyšší jen proto, že se muž dopustil zločinů už před mnoha lety. „Paul Gadd zneužil u mladých fanynek svého úspěchu k tomu, aby si vytvořil podmínky, které mu umožnily útočit na své oběti a zneužívat je. Takové zločiny způsobují obětem újmu možná na celý život,“ uvedla v závěru třítýdenního procesu 5. února prokurátorka Baljit Ubheyová. 

Někdejší hvězda takzvaného glam rocku byla již v minulosti ve vězení. Kvůli držení dětské pornografie byl zpěvák uvězněn v roce 1999 v Británii. V roce 2006 byl odsouzen ve Vietnamu ke čtyřem letům vězení za sexuální zneužívání dětských prostitutek ve věku 10 a 11 let. Kvůli podezření z pedofilních deliktů byl v roce 2002 vyhoštěn z Kambodže.   

  • Glitter se proslavil zvláště v 70. letech, kdy nahrál svou nejslavnější skladbu Rock and Roll.
  • I díky dalším hitům, například Parts 1 and 2, I'm the Leader of the Gang (I am) či Hello, Hello I am Back Again, prodal po světě na 20 milionů alb.
Vydáno pod