Islámský stát získal Ramádí, na pomoc povolány další šíitské posily

Bagdád - Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) prý dobyli celé irácké město Ramádí ležící asi 110 kilometrů západně od Bagdádu. V reakci na zprávu se už do blízkosti města přemístila kolona asi 3000 šíitských milicí, aby podpořila armádu v boji proti radikálům. Irácké síly se zatím nasazení šíitů ve velkém na tomto území, které obývají hlavně sunnité, snažily vyhnout.

Islámský stát obsazuje místo, kde se kdysi zrodil (zdroj: ČT24)

Na základnu Habbaníja, která leží asi 30 kilometrů od Ramádí, dorazil konvoj obrněných vozidel vyzbrojených těžkými kulomety a raketomety. V očekávání nového boje prý k základně vyrazily z druhé strany obrněné síly IS.

Šíitské oddíly zvané Hašd Šaabí neboli lidové mobilizační síly jsou státem sponzorované jednotky. Vznikly před rokem a odhaduje se, že v nich slouží kolem 100 tisíc lidí. V dubnu vojsku pomohly získat zpět město Tikrít. Vybojování Tikrítu se považovalo za otevření cesty k osvobození Mosulu, který IS obsadil loni. Premiér Hajdar Abádí ale tvrdí, že šíité do bojů o severoirácký Mosul nasazeni nebudou. 

Tuto rozsáhlou provincii na západě Iráku začal IS obsazovat loni jako první irácké území, a jako sunnitská organizace mezi tamními sunnity nenarážel na velký odpor. Až na Ramádí obsadil většinu měst, provinční středisko mu padlo do rukou o víkendu. Nedávno ale vláda oznámila, že vznikají oddíly sunnitských dobrovolníků, které se připravují bojovat o Anbár.

obrázek
Zdroj: ČT24

Oznámení radikálů o dobytí Ramádí přišlo jen pár desítek minut poté, co irácký premiér Hajdar Abádí nařídil bezpečnostním složkám, aby své pozice v provincii Anbár neopouštěly. Jestliže se potvrdí, že se celé Ramádí dostalo pod kontrolu islamistů, půjde o první město dobyté ozbrojenci od chvíle, kdy irácká armáda s pomocí spojenců v čele s USA začala radikály postupně zatlačovat.   

Objevily se informace, že radikálové dobyli jednu z posledních čtvrtí, nad kterou dosud držely kontrolu vládní jednotky. Poté prý povstalci obsadili rovněž velitelství bezpečnostních složek a obklíčili strategickou vojenskou základnu, informovaly světové tiskové agentury. Že na řadě vládních budov zavlála černá vlajka Islámského státu, potvrdil i blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. Podle odhadů místních představitelů zahynulo za poslední dva dny při bojích s islamisty na 500 lidí - jak civilistů, tak vojáků.

Ztráta klíčového města zhruba 100 kilometrů od Bagdádu znamená nejtěžší ránu od loňské červnové ofenzívy, při které islamisti dobyli dvoumilionový Mosul a Tikrít. Zisk Ramádí je navíc pro islamisty symbolickým vítězstvím. Právě tady před třemi lety přijala extremistická organizace jméno Islámský stát.

„Chaos, násilí a teror je všude. Střely a bomby přistávají náhodně na domech. Přicházejí nové zprávy, že spousta rodin byla zabita. Vidím mnoho žen, které utíkají,“ popsala jedna z uprchlých žen z Ramádí. Islamisté již v pátek dobyli hlavní vládní budovu a vyvěsili na ní svou černou vlajku. O den později se ale z budovy zase údajně stáhli.  

Již v minulosti se objevily informace, že iráčtí vojáci před islamisty prchají a na místě zanechávají zbraně, tanky i další vojenskou techniku. Premiér Abádí proto vyzval příslušníky bezpečnostních složek, aby podobné scénáře nedopustili.

Pentagon: Kdyby padlo Ramádí, USA pomohou Iráku dobýt jej zpět

K Ramádí se v Jižní Koreji vyslovil americký ministr zahraničí John Kerry. Řekl, že se očekávalo, že v Anbáru budou boje těžké, protože irácké bezpečnostní síly tam nejsou dobře vybudovány. Ztráta Ramádí je podle něj jenom dočasný neúspěch v boji proti IS, který bude nakonec úspěšný. V boji proti IS pomáhá v Iráku mezinárodní letecká koalice vedená USA. Její vedení oznámilo, že za posledních 72 hodin letadla podnikla v Ramádí 19 náletů a podporu ještě zvýšila na požádání irácké armády.

Mluvčí Pentagonu Elissa Smithová uvedla, že kdyby hlavní město provincie Anbár skutečně padlo, koalice vedená USA by přišla iráckým ozbrojeným silám na pomoc. „O Ramádí se bojovalo od loňského léta a IS nyní získal výhodu,“ uvedla Smithová. Ztráta města by podle ní neznamenala, že v bojích začal mít IS navrch, připustila ale, že by to islamistům dodalo „propagandistické povzbuzení“.