Islámský stát zaútočil na irácké Ramádí, vládní budova padla

Ramádí/Palmýra - Radikálové z Islámského státu (IS) obsadili hlavní vládní budovu v Ramádí - metropoli provincie Anbár. Nejméně 50 lidí zajali. Při útoku použili bomby ukryté v autech. IS se blíží také k historickému městu Palmýra v sousední Sýrii. Asadova armáda poslala na místo posily.

IS zaútočil na policejní velitelství šesti sebevražednými atentáty. O život při nich přišlo deset policistů. Atentátníci použili k útokům terénní automobily ukořistěné irácké armádě. Po několikahodinovém boji pak celý komplex obsadili a vyvěsili na něm svou vlajku. 

Správa Anbáru už požádala vládu v Bagdádu o posily. „Situace v Ramádí je kritická. Bez posil padne vládní budova rychle do rukou IS,“ prohlásil člen anbárské provinční rady. 

Irácká armáda bojuje s islamisty o strategicky významnou provincii Anbár dlouhé měsíce. Převážně sunnitský Anbár se táhne na západ od Badádu až k syrským hranicím. Irácký premiér v dubnu slíbil, že armáda provincii osvobodí. V současné době ale IS ovládá asi polovinu provincie.

Proti islamistům bojuje také armáda v sousední Sýrii. Podle ochránců lidských práv, kteří situaci v Sýrii monitorují z exilu, bombardují syrská letadla pozice IS v těsné blízkosti historického města Palmýra. Bojová linie je prý pouhý kilometr od Palmýry. Armáda už proto vyslala na místo posily. 

IS už je u bran Palmýry… 

UNESCO před dvěma lety zařadilo pouštní Palmýru mezi ohrožené památky. Většina z nich pochází z 1. a 2. století našeho letopočtu, kdy tuto oblasti ovládali Římané. Nachází se zde mimo jiné Belův chrám, který je považován za jednu z nejvýznamnějších církevních staveb z 1. století na Východě díky svému jedinečnému designu. 

Syrský šéf památek Maamoun Abdul Karim je přesvědčen, že pokud do Palmýry vpadnou islamisté, skončí stejně jako řada starověkých památek v Iráku. Palmýra už přitom utrpěla škody během občanské války, která trvá v zemi od roku 2011.

obrázek
Zdroj: ČT24