Kim se poprav nebojí: Na spánek prý doplatil ministr obrany

Soul/Pchjongjang - Za usnutí na vojenské přehlídce veřejná poprava protiletadlovou zbraní. O popravě severokorejského ministra obrany Hjon Jong-čola informovala jihokorejská tajná služba. Důvodem pro popravu měla být vlastizrada. U vůdce KLDR Kim Čong-una prý ministr usnutím na přehlídce ztratil vážnost. Pokud se likvidace Hjona potvrdí, bude jeho smrt součástí rozsáhlé čistky, kterou se Kim Čong-un snaží upevnit svou moc. Vládu nad komunistickou zemí převzal v roce 2011 po smrti svého otce Kim Čong-ila.

Hjona, který ministerstvo obrany vedl od loňského roku a ještě v dubnu vystoupil s projevem na bezpečnostní konferenci v Moskvě, zabila podle jihokorejské rozvědky popravčí četa veřejně před několika stovkami lidí palbou z protiletadlové zbraně.

V dubnu jihokorejská rozvědka uvedla, že severokorejský diktátor letos nechal údajně popravit 15 činitelů, z nichž někteří kritizovali jeho politiku. Koncem roku 2013 nechal popravit svého strýce Čang Song-tcheka, který byl považován za hlavní postavu v pozadí vlády. Čang pomohl severokorejskému vůdci upevnit jeho moc poté, co v prosinci 2011 zemřel otec současného vůdce Kim Čong-il.

„Nikdy se nepodařilo ověřit věrohodnost těchto zpráv, že ale tito lidé mizí, to je pravda,“ podotýká editor ČT Radim Vaculovič, který dění v Severní Koreji sleduje řadu let. Že by zprávy o popravách potvrdila severokorejská státní televize, je navíc velmi nepravděpodobné. „Severokorejská státní televize se zaměřuje pouze na propagandu, která se jí hodí,“ dodal Vaculovič.

K pravidelným čistkám ve vládních a nejvyšších vojenských kruzích podle dostupných informací dochází už od vlády Kim Čong-unova děda a zakladatele totalitního státu Kim Ir-sena. Zatímco otec současného vůdce trestal pracovními tábory, Kim čong-un trestá smrtí. Ze sedmi lidí, kteří s ním provázeli rakev jeho otce, dnes není ve funkci ani jeden. Jsou buď mrtví, nebo sesazení.