Progress shořel nad Tichým oceánem

Moskva – Nad Tichým oceánem zanikl neovladatelný vrak ruské vesmírné lodi Progress, se kterou koncem dubna při jejím zásobovacím letu k Mezinárodní vesmírné stanice ztratilo pozemní středisko spojení. Nad ránem středoevropského času to oznámila ruská agentura Roskosmos. Malé trosky, které mohly průlet atmosférou vydržet, dopadly do oceánu.

„Kosmická loď Progress M-27M přestala existovat v 5:04 moskevského času (4:04 SELČ) 8. května 2015. Její vstup do atmosféry nastal nad střední oblastí Tichého oceánu,“ uvedla podle AFP v prohlášení ruská agentura. „Pouze malé kousky konstrukčních prvků mohou dosáhnout planetárního povrchu,“ upozornila agentura již dříve.

Dopad případných trosek do oceánu ukončil spekulace o lokalitě, již zasáhnou zbytky Progressu, které neshoří při vstupu do atmosféry. Existovaly obavy, že by sestup neovladatelné kosmické lodi k Zemi mohl ohrozit některou obydlenou oblast. Někteří ruští vědci například předpovídali, že případné úlomky mohou dopadnout na jih Sibiře.

Progress M-27M měl vynést na Mezinárodní vesmírnou stanici tři tuny zásob. Na její orbitu, která je zhruba 420 kilometrů nad zemským povrchem, však nedospěl. Pozemní středisko ztratilo s bezpilotním plavidlem spojení zhruba devět minut po vypuštění a neovládané plavidlo začalo sestupovat zpět. Roskosmos oznámil, že příčinu nehody vyšetřuje. Agentura TASS však již s odvoláním na informovaný zdroj uvedla, že příčinou bylo selhání třetího stupně nosné rakety Sojuz-2.1a. Jeho motory se zažehly v nesprávný okamžik. Podle zdroje TASSu šlo o „technický problém konkrétního výrobku“. „Jde o zvláštní případ, ne o systémovou chybu,“ zdůraznil.

Vydáno pod