Z města zbyly jen ruiny. Debalceve opustila většina rebelů

Rozstřílené domy a zničená technika rozesetá na zemi – tak to vypadá v Debalceve, městě na východě Ukrajiny, které před pár dny dobyli proruští separatisté. Lidé se před boji skrývali ve sklepích, často neměli zásoby vody a jídla. Podle rebelů padly v bojích o město tisíce ukrajinských vojáků, Kyjev přiznal jen desítky.

Boje v Debalceve utichly. Přesto situace není zcela klidná. Na okrajích města stále probíhají přestřelky. Na místě totiž zůstali někteří ukrajinští vojáci, kteří se ještě nevzdali. „Ještě to tam musíme vyčistit, zůstalo jen málo,“ říká proruský separatista Igor. Někteří vzbouřenci jsou v Debalceve už téměř měsíc. „Kluci umírali, my jsme ve zdraví přežili,“ podotkl Vladimír. Zdejší boje považují za vůbec nejtěžší od začátku ukrajinské krize. 

Těžké boje proměnily město v ruinu. Týden intenzivního ostřelování zanechal stopy na každém kroku. Na hlavní ulici města – Leninově třídě – je všude zničená technika a především zničené domy. Prakticky žádný nezůstal nedotčený. „Všechno je zničené. Lidé jsou mrtví. Stále nacházíme oběti, které nikdo nestačil z domů a bytů odnést,“ prohlásil Edik, obyvatel Debalceve.

Místní se poslední čtyři dny a noci ukrývali ve sklepích, odkud vůbec nevycházeli. Boje sice utichly, ale řada z nich zůstává v podzemí. V jednom sklepě bylo 11 lidí. „Byty jsou zničené, nemáme kam jít. V bytě je minus deset, tady aspoň plus osm, deset,“ konstatovala obyvatelka Debalceve Tatjana. 

Byla to největší bitva na východě Ukrajiny. Počty obětí jdou možná do tisíců. Povstalci tvrdí, že v bojích padly dvě tisícovky ukrajinských vojáků, Kyjev ale takové informace nepotvrdil. Část vzbouřenců ve městě zůstala, většina jich ale odjela.

  • Kyjev obvinil Moskvu, že na východní Ukrajinu posílá další tanky a jednotky. Mají mířit k Novoazovsku ovládaném separatisty, odkud se otevírá cesta na Mariupol. Rusko přitom stále odmítá, že by se jakkoli přímo zapojovalo do bojů v Donbasu.
  • „V Debalceve a v jeho okolí jsme viděli opravdu hodně techniky. Ukrajinská byla většinou zničená a ta, která patří vzbouřencům, je do značné míry neoznačená. Nedokážeme vyhodnotit zemi původu,“ podotkl zpravodaj ČT Miroslav Karas s tím, že řada expertů ale upozorňuje na skutečnost, že konflikt trvá už 11 měsíců a rebelové mají stále zbraní dost, což je podezřelé.

Ukrajinští dobrovolníci: Rusy jsme viděli u Abdějevky, nevzdáváme se

Ukrajinská armáda prý našla zbytky ruských dronů. „Poblíž Mariupolu jsme osobně ruské vojáky neviděl, jsou ale jisté náznaky. Naši vojáci objevili třeba miny, které pocházejí z Ruska,“ podotkl jeden z vojáků dobrovolníkých praporů na tiskové konferenci. Ruští vojáci prý byli brigádou spatřeni poblíž Abdějevky. „Mají vojenské nášivky, na kterých je napsáno DNR-LNR, a tak se maskují,“ konstatoval další voják. 

Lukáš Dyčka, bezpečnostní analytik

„Různorodost jednotek představuje obrovský problém. Ve chvíli, kdy nemáte vojáky podřízené jednotnému velení, které na druhou stranu není příliš schopné, tak si dobrovolnické prapory dělají víceméně, co chtějí. Přicházejí na frontu jen, když se jim chce, a bojují v oblastech, v nichž mají své vlastní zájmy. Jsou informace o tom, že eskalovaly situaci ve chvíli, kdy měly dodržovat podepsané příměří.“

Na internetu se po neúspěchu u Debalceve šíří zvěsti, že ukrajinská armáda ztrácí naději a vojáci nechtějí bojovat. „Co se týče praporu Aidar, mohu vás ujistit, že když byly boje kolem Debalceve, každý chtěl jít bojovat do tohoto regionu, ale nesměli jsme opustit náš sektor, aby se k nám nedostal nepřítel,“podotkl další člen ukrajinské armády. V praporu Aidar je asi 80 procent lidí, kteří se účastnili demonstrací na Majdanu. 

Vojáci jsou prý silní, optimističtí a připravení bojovat. Podle Dyčky se objevily zprávy, že se velení snaží vojáky motivovat třeba tím, že za každý kus zničené nepřátelské techniky dostanou finanční odměnu. „Prapor 37 plní rozkazy, nyní stavíme opevnění a jsme připraveni bránit naše pozice,“ uvedl na brífinku jeden z dobrovolníků. Hovořil prý s jedním americkým novinářem, který byl překvapen, že ukrajinští vojáci povstalce porážejí i se starou výbrojí a téměř zničenými zbraněmi. „To je pro nás největší pochvala,“ dodal.

Pozorovatelé OBSE tvrdí, že na stažení těžké techniky zatím nedošlo – pouze k jejímu přemisťování. Dohody v Minsku o příměří tak berou za své. Podle Dyčky selhalo politické vedení, když podepsalo dohodu s katastrofálními důsledky pro vojáky u Debalceve.

Konflikt na východní Ukrajině si podle aktuální bilance Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) vyžádal takřka 5 700 mrtvých a přes 14 tisíc zraněných.