Koza, nebo ovce? Číňané slaví Nový rok

Peking - Nejlidnatější země světa a s ní velká část Asie vstupují do roku Kozy - nebo taky Ovce. V Číně obě spadají pod stejný živočišný druh a čínský znak jang mezi nimi nerozlišuje. Lingvisté se sice přiklánějí ke koze, ale většina Číňanů nemá jasno v tom, kterému zvířeti horoskop patří. A tak zobrazují obě.

K Novému roku patří červená barva - na ozdobách a lampionech i nápisech pro štěstí, kterými Číňané opentlují své domovy. I drobné dárky bývají červené -  třeba ponožky nebo opasek, ale také peníze v červené obálce. Nejdůležitějším chodem slavnostní hostiny v předvečer Nového roku jsou plněné bochánky. Kdo v nich najde minci, bude mít příští rok štěstí. O ně lidé prosí i v chrámech, kde pálí vonné tyčinky.

Nejvíc napilno mají před novým rokem kadeřníci. Na poslední chvíli se všichni nechají stříhat, protože celý první měsíc nového lunárního roku se to nemá. Podle tradice by to mohlo přivolat smrt strýce z matčiny strany.

V čínském zvěrokruhu není Koza oblíbené znamení. Traduje se, že lidé v něm narození jsou neprůbojní smolaři. Mnoho párů kvůli tomu odkládá založení rodiny a porodnost klesá. Příznivější osud tradice připisuje jen Kozám a Ovcím narozeným na sklonku jara a v létě, kdy je dostatek potravy. To všechno jsou ale pověry - ve znamení Kozy je nakonec narozen i současný čínský premiér.

V Hongkongu se o vzrušení v poslední den roku postaral sám vládce města Leung Čchun-jing, muž loajální komunistické vládě v Pekingu. Vyzval občany, aby se v příštím roce i oni chovali jako ovce. Jsou to totiž klidná a jemná zvířátka, mírumilovně žijící ve skupině. Proto by se i obyvatelé Hongkongu měli inspirovat jejich povahou a táhnout za jeden provaz v zájmu budoucnosti. Na první pohled by to mohlo znít nevinně, kdyby ovšem loni statisíce občanů neprotestovaly v ulicích ve jménu demokracie a nežádali Leungovo odstoupení. A kdyby jeho přezdívka už léta nebyla „vlk,“ poznamenává pekingská zpravodajka ČT Barbora Šámalová.