Poslední evropský diktátor Lukašenko vyždíme ze summitu maximum

Minsk – Velkým vítězem minského summitu o Ukrajině je běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Muž, kterého Západ ještě nedávno označoval za posledního evropského diktátora, se chtěl před celým světem blýsknout jako dobrý hostitel události prvořadého významu a kamery mu v tom vydatně pomáhaly. „Lukašenko a jeho státní média z těchto obrázků vyždímají maximum: despota se nejednou octl v roli zprostředkovatele míru,“ napsal server německého týdeníku Der Spiegel.

Po mnohahodinové schůzce nejvyšších představitelů Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie šedesátiletý běloruský vůdce konstatoval, že se Minsk stal symbolem míru. Ze světových státníků, které uvítal v Paláci nezávislosti, na něj viditelně zapůsobila německá kancléřka Angela Merkelová, s níž se setkal vůbec poprvé a které na uvítanou předal kytici bílých tulipánů.

„Díky její aktivitě se dnes podařilo dosáhnout shody,“ prohlásil prezident země, vůči níž Evropská unie stále uplatňuje sankce. Samotný Lukašenko je v EU od roku 2006 persona non grata. „Teď jde ale o to, ujednání o ukončení války důstojně uvést do praxe,“ upozornil Lukašenko, který bude chtít summitu využít k posílení své popularity před listopadovými prezidentskými volbami a k urovnání vztahů s Evropskou unií. Bělorusko je přitom poslední evropskou zemí, kde platí trest smrti – vykonává se střelou do týla.

Angela Merkelová a Alexandr Lukašenko
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits

Merkelová podle něj byla velmi „pozorná“. „Zcela v popředí je u ní lidskost, pak je vše ostatní,“ řekl Lukašenko. „Hovoří úžasně oslňující ruštinou,“ pochválil německou kancléřku, která kdysi vyhrávala školní olympiády v ruštině. Podle běloruské agentury BelTA Lukašenko ocenil všechny účastníky minského summitu. „Odvedli skvělou práci. Přežili tento maraton,“ řekl po jednání novinářům. S ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem se Lukašenko objímal, kamery jej zachytily i v důvěrném rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, s nímž se často oddělovali od ostatních a byli samá legrace.

I když Berlín zdůrazňuje, že se jeho postoj k Lukašenkovi nemění, kritici se obávají, že záběry z Minsku dají zapomenout na represe, jaké v Bělorusku panují. V roli zlého muže podle nich vystřídal Lukašenka v očích Evropy Vladimir Putin.

Merkelová, Hollande a Porošenko a Lukašenko s Putinem během přestávky na jednání v Minsku
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits

S Merkelovou prý Lukašenko hovořil rovněž o květnovém summitu EU k východnímu partnerství v Rize. Rozhodnutí o jeho účasti na schůzce ale ještě nepadlo. „Je to samozřejmě ještě daleko,“ poznamenal prezident, který je v čele Běloruska od roku 1994 a v listopadu se hodlá zúčastnit dalších prezidentských voleb.

Summit o ukrajinské krizi se odehrál ve velkolepém mramorovém Paláci nezávislosti, jenž v sobě skrývá několik konferenčních místností s koberci a křišťálovými lustry. Se svými 17 000 čtverečními metry plochy ve třech patrech připomíná obří palác podle DPA mohutnou odletovou halu letiště.

Portál EUObserver poznamenal, že Lukašenko by rád minský summit využil k posílení své popularity doma a k urovnání vztahů s EU. Server také připomíná, že Lukašenkovy vztahy s Putinem ochladly poté, co běloruský prezident odmítl uznat ruskou anexi Krymu a rovněž se odmítl připojit k ruskému embargu na dovoz potravin z EU.

Lukašenko je jedním z vítězů minského summitu (zdroj: ČT24)