Jemenští rebelové dovršili převzetí moci v zemi

Saná – Přebíráme moc v zemi, oznámili šíitští povstalci, kteří v posledních měsících opanují jemenskou metropoli Saná. Následně rozpustili tamní parlament a oznámili, že zemi bude nyní vládnout prozatímní prezidentská rada. Dosavadní jemenský prezident i premiér již v lednu rezignovali a situace v zemi zůstává značně chaotická.

Své budoucí záměry sdělili rebelové prostřednictvím televizního prohlášení z prezidentského paláce, který nedávno obsadili. Oznámení přihlíželi i bývalý ministr obrany a vnitra, což by mohlo naznačovat, že nové kroky mají požehnání některých vysoce postavených politiků.

Nyní prý bude vytvořen prozatímní sněm, který zvolí pětičlennou prezidentskou radu. Ta bude spravovat veškeré záležitosti země. Blíže neupřesněný představitel povstalců jejich nejnovější krok v televizi označil za „novou éru, která zavede Jemen k bezpečným břehům“. 

Dramatickým krokem povstalci završili převzetí moci v zemi, o které usilovali již delší dobu. Jemen se propadá do chaosu od loňska, kdy šíité, obývající tradičně sever země, začali postupovat na jih a zabírat nová území. V září pak vstoupili do hlavního města Saná s cílem svrhnout prezidenta Abeda Mansúra.  

Ve středu vypršelo ultimátum, které rebelové dali zavedeným politickým stranám k tomu, aby uzavřely obecnou dohodu o ukončení krize v zemi. Přesto však dlouho hrozili, že situaci „vezmou sami do svých rukou“. Zemi vládne chaos od protestů inspirovaným vlnou revolucí v rámci tzv. Arabského jara. Vážná krize započala svržením prezidenta Alíha Abdalláha Sáliha v roce 2011.

Nepřehledná situace v zemi představuje problém také pro americké protiteroristické operace na jihu Arabského poloostrova. Jen za loňský rok tam přitom jejich bezpilotní letouny zabily údajně 124 radikálů z organizace al-Káida a čtyři civilisty.

Vydáno pod