U Bílého domu se zřítil dron - ulétl sem jednomu úředníkovi

Washington – Malý bezpilotní letoun našla v areálu Bílého domu ochranka Baracka Obamy. Vyšetřování ukázalo, že šlo o takzvanou kvadrokoptéru, která do zakázaného prostoru uletěla jednomu vládnímu zaměstnanci. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest uvedl, že nalezené zařízení nepředstavovalo žádnou hrozbu. Americký prezident je v těchto dnech mimo USA na třídenní návštěvě Indie.

Zhruba 60 centimetrů široká kvadrokoptéra vlétla nízko nad zemí do ostře střeženého komplexu a zřítila se v jeho jihovýchodní části. „Byl vyhlášen okamžitý poplach a uzamčení komplexu až do prozkoumání a odklizení zařízení,“ uvedla tajná služba USSS. Incident se údajně odehrál ve 3:08 východoamerického času (9:08 SEČ).

Nejmenovaný státní zaměstnanec se později přihlásil a přiznal, že malý dron řídil on, ale ztratil nad ním kontrolu. Bezpečnostní perimetr kolem Bílého domu prý narušil nešťastnou náhodou. List The New York Times rovněž informoval, že uvedený muž nepracuje pro Bílý dům a kvadrokoptéru si pouštěl pro zábavu. Spolupracuje s vyšetřovateli, ti však vyslýchají i další osoby, aby potvrdily jeho tvrzení. Nemají ale důvod mu nevěřit.

Takzvaná kvadrokoptéra je vrtulník se čtyřmi rotory. Tyto malé bezpilotní stroje vynikají svými manévrovacími schopnostmi a používají je například hasiči, policie nebo armáda.

Nejzávažnější incident u Bílého domu se stal loni v září, kdy bývalý americký voják Omar Gonzales přelezl plot a pronikl několik desítek metrů do interiéru sídla amerického prezidenta, než jej zadrželi příslušníci prezidentovy ochranky.