Uneseným Japoncům tikají hodiny: Krizový tým dorazil do Jordánska

Tokio – Japonsko vyslalo do Ammánu krizový tým, který má shromažďovat informace o tom, kde by mohl Islámský stát držet dva rukojmí. Radikálové za ně požadují výkupné 200 milionů dolarů (5 miliard korun). Teroristé video se svým požadavkem zveřejnili včera na internetu. Na zaplacení má japonská vláda už jen dva dny, jinak dvojice zemře. Premiér Šinzó Abe chce využít všech diplomatických prostředků k jejich osvobození.

Redaktor ČT: Japonská vláda zkusí vyjednat propuštění zajatců (zdroj: ČT24)

Abe prohlásil, že o situaci jedná s vůdci zemí v blízkovýchodním regionu. Obrátil se na palestinského prezidenta, Egypt, Jordánsko i Turecko. „Je to složitý boj s časem. Nařídil jsem ministrům, aby vyvinuli maximální úsilí k osvobození rukojmích a použili k tomu veškeré diplomatické prostředky,“ citovala vyjádření japonského premiéra agentura AFP. 

Ten už dříve avizoval, že Tokio radikálům nezaplatí. „Japonská vláda se určitě pokusí vyjednávat. Musí. Toto je ohlášená smrt. Japonskému premiérovi by doma těžko prošlo, kdyby se aspoň nepokusil vyjednat jejich propuštění,“ míní redaktor ČT Pavel Novotný. 

Podle něj by se Islámský stát teoreticky mohl smířit i s nižší částkou. „Sto milionů dolarů za jednoho člověka je neskutečná suma, která převyšuje všechny předchozí požadavky Islámského státu,“ podotkl Novotný. Zřejmě jde o reakci na to, že japonský premiér přijel do Egypta, kde nabídl právě částku 200 milionů dolarů v rámci podpory boje proti radikálům. 

Japonský premiér Šinzó Abe
Zdroj: ČT24

Podle médií vyslalo Japonsko do Jordánska krizový tým. Britský list The Daily Telegraph informoval, že jeho úkolem je mimo jiné sbírat podrobnosti o extremistické skupině, která japonské občany zadržuje, a případně navázat komunikaci s únosci. 

Kdo jsou zajatí Japonci? 

Video s rukojmími se v úterý objevilo na internetu. Japonci Kendži Goto Džogo a Haruna Jukawa v oranžových kombinézách před kamerou klečí spoutaní po boku ozbrojeného muže v černé kukle. Podle Tokia vypadá video autenticky. Podle AP je Jukawa zaměstnancem soukromé bezpečnostní společnosti. Je mu kolem 40 let a do zajetí IS padl loni v srpnu v Sýrii. Goto je nezávislý novinář a do Sýrie přijel loni. Napsal knihy o AIDS a o dětech v oblastech konfliktů od Afghánistánu po Afriku. 

Japonská televizní stanice NHK oznámila, že navázala písemný kontakt s „mluvčím IS“, který se jménem organizace „de facto k činům přihlásil“. K výkupnému prý dodal: „Nejde o to, že bychom potřebovali peníze. Nejde o ekonomický boj, ale o boj psychologický.“