„Loď duchů“ dorazila do přístavu, na palubě jsou stovky běženců

Corigliano Calabro (Itálie) - Do jihoitalského přístavu Corigliano Calabro dorazila v pátek před půlnocí nákladní loď Ezadeen. Pobřežní stráž následně potvrdila, že na palubě je 360 mužů, žen i dětí. Podle velitele stráže Filippa Mariniho většina z nich zřejmě pochází ze Sýríe a loď s nimi podle všeho vyplula z Turecka.

Loď Ezadeen na otevřeném moři opustila posádka. Plavidlo s porouchanými motory se stalo zcela neovladatelným a hrozilo, že se rozbije o italské břehy. Záchranný tým v pátek dostal s pomocí vrtulníku na palubu šest členů pobřežní stráže, kteří dokázali plavidlo stabilizovat. Do přístavu pak loď odtáhlo islandské plavidlo Tyr z mise Triton, kterou řídí agentura EU pro kontrolu hranic Frontex. Při záchranné operaci asistovala italská pobřežní stráž.

Letoun italské pobřežní stráže loď Ezadeen, plující pod vlajkou Sierry Leone, objevil, když se nacházela asi 150 kilometrů od italského pobřeží, a to díky nouzovému signálu, který vyslala jedna z cestujících.

Jde už o druhý podobný incident za poslední tři dny, kdy se uprostřed moře ocitla loď s uprchlíky bez posádky. V úterý musela italská pobřežní stráž zasahovat na lodi Blue Sky M plující pod moldavskou vlajkou. Na její palubě bylo skoro 800 uprchlíků také převážně ze Sýrie. Posádka, kterou tvořili pašeráci lidí, ji ale ještě před doplutím k Itálii opustila.

Podle agentury Frontex, která kvůli přílivu nelegálních běženců od začátku listopadu monitoruje italské pobřežní vody, jsou „lodě duchů“ plující bez posádky další brutální metodou pašeráků lidí. Kolem nelegálních transportů uprchlíků přes moře se podle agentury rozjel obrovský mnohamilionový byznys. Uprchlíci musí za cestu přes moře zaplatit po několik tisících eur nebo dolarů a pašerákům se pak vyplatí nechat loď bez paliva napospas osudu.