Bin Ládin pohrozil Evropě pomstou za karikatury Mohameda

Washington/Káhira - Vůdce al-Káidy Usáma bin Ládin vydal nové poselství. Na zvukové nahrávce, která se objevila na internetu, pohrozil "ničivou pomstou", pokud se znovu objeví karikatury proroka Mohameda. Kresby už několikrát otiskly evropské deníky a muslimové je považují za urážku islámu. Nahrávku podrobila zkoušce americká CIA. Podle ní je hlas, který Evropě vyhrožuje, opravdu bin Ládinův. Vůdce teroristické organizace považuje karikatury za hanobení islámského proroka, které spadá do křižácké války. Do té je podle něj zapojena Evropská unie i papež Benedikt XVI.

Obvinění Vatikán odmítl. „Jsou naprosto nepodložená,“ prohlásil vatikánský mluvčí Federico Lombardi. Zdůraznil přitom, že nejde o žádné překvapení. „Je zcela přirozené, že bin Ládin by chtěl zahrnout Vatikán a papeže do jedné kupy s ostatními nepřáteli, které obvykle cituje,“ říká mluvčí. 

Nejnovější Usámovo poselství trvá pět minut a jmenuje se Odpověď bude to, co uvidíte, a nikoli to, co slyšíte. Tentokrát neoslavuje atentátníky, ani nevyzývá k přijetí islámu. Bin Ládin vztyčil pomyslný prst nad Evropou. Vadí mu karikatury Mohameda. „Zveřejňovat tyto kresby bylo nešťastné - jestli s tím Evropa neskončí, připravte se na to, že my nebudeme odpovídat slovy, ale činy. Náš soud nad vámi bude hrozivý,“ hrozí Usáma.

V loňském roce se objevilo několik zvukových nahrávek s vůdcem al-Káidy a v době výročí útoků na USA ze září 2001 také video. Bin Ládin na něm vyzýval Američany, aby přijali islám. Na dalších nahrávkách pak oslavoval jednoho z útočníků na Světové obchodní centrum, odsuzoval iráckou vládu a vyzýval evropské země, aby ukončily spolupráci s USA v Afghánistánu.

Podle americké organizace SITE, která se zabývá monitorováním webových stránek různých teroristických skupin, byl vzkaz zveřejněn k pátému výročí invaze do Iráku, které připadá na čtvrtek. Výročí připomínal i americký prezident George Bush. Řekl, že jít do války bylo správné, bez ohledu na výdaje a lidské ztráty. Nejnovější průzkumy ale vypovídají, že válku v Iráku podporuje jen dvaatřicet procent Američanů.

Karikatura proroka Mohameda
Zdroj: ČT24