Čína přiznala střelbu do Tibeťanů, prý čtyři zranění

Peking - Peking dnes poprvé přiznal, že čínská policie při potlačování tibetských nepokojů střílela na demonstranty. Podle oficiální agentury Nová Čína policisté v provincii S'-čchuan v neděli zranili čtyři lidi. Dosud přitom čínské úřady jakoukoli násilnou akci vůči protestujícím popíraly. Do Tibetu nyní podle agentury AFP míří další vojáci, kteří mají udržet v této autonomní oblasti klid.

V S'-čchuanu stejně jako v provincii Kan-su žije početná tibetská menšina a o víkendu se do obou oblastí rozšířily nepokoje z tibetského správního centra Lhasy. Podle Nové Číny policisté v S'-čchuanu v sebeobraně zahájili střelbu proti protestujícím. Před zveřejněním dnešního prohlášení nicméně Peking trval na tom, že bezpečnostní složky při potlačování nepokojů nepoužívaly střelné zbraně. Všech 16 oficiálně ohlášených obětí povstání přičítaly úřady tibetským demonstrantům.

Čína nyní rovněž posiluje svou vojenskou přítomnost v Tibetu. Ve Lhase policie podle čínských zdrojů zatkla 24 lidí. Exilové tibetské skupiny však uvádějí, že zatčených v souvislosti s protesty mohou být už stovky.

„Fakta o jejich zločinech jsou jasná a svědectví jsou průkazná a měli by být přísně potrestáni,“ řekl o zatčených lidech zástupce lhaského prokurátora Sie Jen-ťün.

Tibetský duchovní vůdce dalajlama dnes ve svém exilovém sídle v indické Dharamsále oznámil, že nepokoje v Tibetu už ustaly. Prohlásil také, že je připravený sejít se s čínskými vůdci, zejména s prezidentem Chu Ťin-tchaem, a přijet za ním do Pekingu.

V Nepálu bylo dnes podle agentury Reuters zatčeno 20 Tibeťanů, včetně několika mnichů, kteří chtěli v nepálském hlavním městě Káthmándú uspořádat pochod na protest proti čínské politice. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch vyzvala dnes Nepál, aby přestal vycházet vstříc Číně a nepotlačoval tibetské protesty na svém území.

V Nepálu se za poslední týden uskutečnilo několik demonstrací Tibeťanů, které přerostly v násilí a policie je údajně rozháněla slzným plynem a bambusovými obušky. Nepál použití nadměrné síly popřel, ale proti tibetským protestům hodlá zasahovat i nadále.