Lupiči napadli a lehce zranili českého konzula v Ghaně

Akkra - Dvojice lupičů v neděli při přepadení auta, v němž jeli tři zaměstnanci české ambasády v Ghaně, lehce zranila českého konzula Ondřeje Soukupa. Informuje o tom dnešní vydání deníku Mladá Fronta Dnes. Soukupa jeden z ozbrojených mužů sekl mačetou, konzul je ale po ošetření v pořádku, řekl deníku bratr českého diplomata David Soukup.

Incident potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. „Tři zaměstnanci naší ambasády se vraceli autem z večeře v hlavním městě Ghany Akkře. Vůz se však automaticky nezamkl, čehož si nevšimli, a když stáli na křižovatce na červené, vtrhli jim do auta dva muži s mačetami,“ uvedla Opletalová.

Lupiči chtěli trojici mužů okrást, a konzul tak podle mluvčí nebyl obětí cíleného útoku na české diplomaty.

Konzula jeden z útočníků sekl do ruky. „Ránu mu v nemocnici hned zašili, má tam asi šest stehů… Po ošetření v nemocnici je už v pořádku a už teď v úterý přiletí do Česka,“ řekl MfD bratr diplomata David Soukup.

Západoafrická Ghana patří k poměrně bezpečným africkým zemím. Soukup v ní na postu konzula působil od roku 2006, nyní se podle plánů chystá na diplomatickou misi do Ruska.

K napadení českých diplomatů v zahraničí dochází jen velmi zřídka. Naposledy se závažnější incident odehrál loni v květnu, kdy ozbrojenci v Afghánistánu přepadli vůz, v němž jel vedoucí tamější české mise Filip Velach. Při útoku byli lehce zraněni dva jeho osobní strážci.