Sarkozy jednal s Brownem, bojkot olympijských her v Číně prozatím oba odmítli

Londýn - Role Evropské unie, rozvoj jaderné energetiky a vojenské otázky byly hlavními tématy dnešního jednání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s britským premiérem Gordonem Brownem. Oba představitelé na dnešní tiskové konferenci zároveň prozatím odmítli bojkot olympijských her v Pekingu. Oba potvrdili, že se shodují v některých základních směrech reformy Evropské unie.

Sarkozy s Brownem na tiskové konferenci připustili i neshody ohledně společné zemědělské politiky, britského rabatu z unijního rozpočtu, britské neúčasti v jednotné měně a schengenském prostoru bez pohraničních kontrol. Zdůraznili ale, že to jsou řešitelné problémy. Podle Sarkozyho se obě vlády shodují ve vizi reformy Evropské unie pro 21. století a mají identické názory na potřebu boje proti změnám klimatu.

Oba představitelé potvrdili, že dosáhli shody ohledně společného jaderného energetického programu. Francie, která pokrývá 80 procent své potřeby elektřiny z jaderných reaktorů, v ní má více zkušeností než Británie, u níž tento ukazatel činí asi 20 procent. Británie však chce podíl jaderné energie s francouzskou pomocí zvýšit. Londýn a Paříž se společně domluvily na projektu, v jehož rámci by společně spolupracovaly se zeměmi, které budou mít o mírové využití atomu zájem. 

Podle Sarkozyho nejsou francouzské návrhy na posilování evropské obrany namířeny proti Severoatlantické alianci, protože evropská obrana ji nemůže nahradit. Zdůraznil, že obě země mají dohromady dvě třetiny obranné kapacity EU, takže mají v této oblasti zvýšenou odpovědnost.

Francouzsko-britský summit se symbolicky konal v moderním stadionu londýnského fotbalového klubu Arsenal, který má francouzského trenéra a několik francouzských hráčů.

Sarkozy přiletěl na dvoudenní státní návštěvu Británie ve středu. Přednesl projev k oběma komorám parlamentu a večer na jeho počest a pro dalších 160 hostů uspořádala královna Alžběta II. na hradě Windsoru státní recepci. Královna Sarkozymu také udělila jeden z čestných řádů britského impéria.

Ve svém projevu na banketu královna řekla, že i když mají obě země někdy rozdílné názory, je daleko více záležitostí, v nichž se shodují. Sarkozy řekl, že obě země sice mohou mít i spory, ale hlavní je, že se výborně doplňují a že by společně měly transformovat instituce Evropské unie. 
 

Prezident Sarkozy také prohlásil, že Francie a Británie si nikdy nebyly tak blízko jako nyní. Na dnešní tiskové konferenci v Londýně prozatím odmítl i bojkot olympijských her v Číně, který nevyloučil ve středečním rozhovoru pro BBC. Na přímou otázku poznamenal, že po bojkotu nevolá ani tibetský duchovní vůdce dalajlama, ani žádný z vedoucích představitelů členských zemí Evropské unie.
 
Sarkozy však současně řekl, že v době OH bude předsedou Evropské unie, a proto se o své osobní účasti poradí s ostatními členy unie na základě vývoje v době her. Brown dodal, že Británie hry bojkotovat nebude a že se zúčastní všech ceremoniálů. Sarkozy připomněl, že britský postoj je nepochybně ovlivněn i tím, že příští hry pořádá Londýn. Oba političtí představitelé současně řekli, že důležitý je dialog a demokratické řešení.

V Tibetu vypuklo největší protičínské povstání za poslední dvě desetiletí. Demonstrace začaly 10. března ve Lhase, u příležitosti povstání proti čínské vládě z roku 1959. Čínské bezpečnostní složky ovšem nepokoje tvrdě potlačily. Podle čínských oficiálních údajů zahynulo 22 lidí, tibetské exilové organizace hovoří o nejméně 140 obětech čínské represe.

Sarkozy uvedl, že v příštích měsících se chce věnovat snaze o uklidnění situace. Teprve pak se rozhodne, zda na zahajovací ceremoniál olympiády pojede. Posiluje tím tlak na Peking, aby věc uspokojivě vyřešil ještě před zahájením letních her.

Český premiér Mirek Topolánek dnes v písemném prohlášení ke své případné účasti na olympijských hrách uvedl, že o tom rozhodne vláda na základě důkladné věcné analýzy. O dva dny dříve cestu do Pekingu na hry vyloučil český prezident Václav Klaus, přičemž nenaznačil, že by to bylo z politických důvodů. Svou účast na zahajovacím ceremoniálu dnes odmítl polský premiér Donald Tusk.

Sarkozy a Brown s manželkami
Zdroj: ČT24