Dramatizace Satanských veršů byla v Německu bez incidentu

Postupim (Německo) - Dnešní světová premiéra dramatizace románu Salmana Rushdieho Satanské verše proběhla v Postupimi u Berlína bez očekávaných protestů. Téměř čtyřhodinová inscenace v Divadle Hanse Otta je vůbec první dramatizací této knihy, která svému autorovi přinesla kvůli údajnému hanobení koránu obrovské problémy a odsouzení v muslimském světě. Kvůli možným protestům policie zvýšila ostrahu divadla, nakonec se ale premiéra odehrála zcela v klidu.

Režisér Uwe Eric Laufenberg inscenoval Rushdieho román z roku 1988 pro 12 herců. Stal se tak prvním, kdo Satanské verše převedl na jeviště. Právě tato kniha přitom přinesla dnes 61letému autorovi největší proslulost. V roce 1989 totiž íránský duchovní vůdce ajatolláh Chomejní za údajnou urážku islámu obsaženou v románu odsoudil Rushdieho k trestu smrti a spisovatel se dlouhá léta musel skrývat.

Ačkoli úřady předpokládaly, že premiéra hry může vzbudit rozhořčení v početné německé muslimské komunitě, nakonec celá akce proběhla v klidu. „Nemáme jakékoli informace o výhrůžkách či výtržnostech,“ řekl mluvčí místní policie Rudi Sonntag. U divadla se před začátkem odpoledního představení podle něj neobjevili ani žádní demonstranti.

Vydáno pod