Kontroly na hranicích budou při fotbalovém Euru omezené a cílené

Vídeň - Kontroly na hranicích Rakouska se sousedními zeměmi budou v době evropského fotbalového šampionátu letos v červnu obnoveny, ale jen v omezeném rozsahu a cíleně na určitých přechodech v konkrétních časových úsecích. Na úvod dvoudenní vídeňské mezinárodní konference, na níž se o bezpečnostních opatřeních pro Euro 2008 radí zástupci ministerstev vnitra a policejních sborů všech účastnických států i dalších zemí, sousedících s pořadatelským Rakouskem a Švýcarskem, to dnes uvedl rakouský ministr vnitra Günther Platter.

„Nehodláme obnovit hraniční kontroly po celou dobu Eura 2008, ani celoplošně, ale vždy jen dočasně a cíleně podle programu šampionátu a v souvislosti s jednotlivými zápasy na určitých přechodech,“ řekl Platter.

Podle vedoucího české delegace, zástupce ředitele Cizinecké policie ČR Vladislava Husáka nejsou dočasná zvláštní opatření, včetně hraničních kontrol, v mimořádných případech, jakým je například fotbalové mistrovství, v rozporu s schengenskou úmluvou. Husák v rozhovoru pro ČT uvedl, že česká strana má informace o tom, kde hraniční kontroly budou a kde ne. Tato místa podle něj bude před evropským šampionátem aktuálně zveřejňovat.

Kromě konference konzultuje ČR průběžně přípravy na Euro 2008 s Rakouskem i bilaterálně. Jde předšvím o koordinaci spolupráce nejen při kontrole potenciálních násilných fanoušků, ale i běžné ilegální migrace, která by se mohla v době Eura zvýšit. V době Eura bude české fanoušky podle Husáka doprovázet zhruba dvacítka českých policistů.

Z Německa přijede do Rakouska i do Švýcarska na základě dnes podepsané dohody vždy 850 policistů. Toto početně vysoké nasazení umožňují mezistátní dohody, podle nichž mají němečtí policisté na území obou pořadatelských zemí stejné pravomoci jako policie místní, a mohou se tedy účastnit i přímých zásahů.

Podle Plattera bude v době mistrovství připraveno k nasazení v Rakousku 27 000 policistů, ve Švýcarsku bude podle ministra obrany, civilní ochrany a sportu Samuela Schmida v pohotovosti 16 000 policistů, ale také 15 000 příslušníků armády.