Dohoda o radaru v ČR by mohla být i podle USA hotova během pár dní

Washington - Dohoda mezi Spojenými státy a Českou republikou o umístění radaru americké protiraketové obrany na českém území je velmi blízko dokončení, uvedl dnes ve Washingtonu náměstek ministryně zahraničí USA John Rood. Podle něho by mohla být hotová během několika dní. Podobně jako Rood, který vede americký vyjednávací tým, se v Praze dnes vyjádřil i český šéfvyjednávač, náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar, který očekává, že hlavní smlouva by mohla být definitivně dojednána do nadcházejícího summitu NATO v Bukurešti nebo během něho.

Rood na výroční konferenci o americké protiraketové obraně ve Washingtonu dnes také vyslovil naději, že státy NATO na summitu, který začíná v rumunské metropoli ve středu, uznají rostoucí nebezpečí možného nepřátelského raketového útoku a že se americkému projektu protiraketové obrany dostane jejich širší podpory.

Spojené státy zaznamenaly v rámci NATO v této otázce velký pokrok. „Nálada v NATO je nyní výrazně odlišná,“ řekl Rood. Některé státy NATO původně projekt odmítaly, nebo se k němu stavěly rezervovaně. Nyní si podle Rooda jeho význam pro bezpečnost uvědomuje všech 25 členských států NATO.

Alianční podpora je důležitá i z českého vnitropolitického hlediska, protože vládní Strana zelených podmiňuje svůj souhlas s výstavbou radaru širším zapojením amerického projektu do systému NATO. Bez hlasů zelených by zřejmě dohoda při ratifikaci neprošla parlamentem.

Rozhovory s polskou vládou o umístění základny s deseti protiraketovými střelami postupují a budou dokončeny brzy po jednáních s českými partnery, řekl před novináři šéf americké protiraketové agentury MDA, generál Henry Obering. Shodně se vyjádřil i Rood, který uvedl, že i když je stále s Polskem třeba dohodnout některé důležité otázky, neočekává žádné nepřekonatelné překážky.

Pokud budou jednání s oběma hostitelskými státy dokončena letos, výstavba radarové základny i sil s protiraketovými střelami by mohla začít příští rok, uvedl Obering.

Americké plány ve střední Evropě kritizuje Rusko, které odmítá argument Washingtonu, že štít má chránit Spojené státy a Evropu před případným útokem z Íránu, připomněl Rood. Moskva rovněž tvrdí, že jsou tím ohroženy jeho vlastní bezpečnostní zájmy. České republice a Polsku pohrozila, že na jejich území namíří své rakety. Rood v té souvislosti poukázal na význam setkání amerického prezidenta George Bushe a jeho ruského protějšku, odcházejícího prezidenta Vladimira Putina příští neděli v ruském černomořském letovisku Soči, na jehož pořadu má být především otázka amerického protiraketového deštníku.

Se Spojenými státy nyní spolupracuje na protiraketovém systému 18 zemí a další se do projektu chystají zapojit, uvedl na konferenci Obering. Loni se uskutečnilo deset úspěšných testů protiraketových střel; celkem bylo úspěšných 26 z 27 zkoušek, připomněl. Do konce letošního roku by mělo být na amerických základnách na Aljašce a v Kalifornii rozmístěno 40 antiraket. Další jsou na námořních lodích a mobilních pozemních odpalovacích zařízeních. Radary jsou ve Spojených státech, Japonsku, Británii a v Tichém oceáně.