Zavahrí obhajoval útoky na OSN a na Židy

Káhira - Ajmán Zavahrí prohlásil, že se chystají atentáty na Židy v Izraeli i mimo něj. Jak oznámila agentura Reuters, muž číslo dvě teroristické organizace Al-Káida ve svém internetovém poselství dále označil OSN za nepřítele islámu a obhajoval útoky na sídla této organizace.

Asi dvě tisícovky dotazů shromáždila webová stránka, která v minulosti zveřejnila jednu z nahrávek se Zavahrím. Zástupce nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina slíbil podle mediální složky Al-Káidy do tří dnů odpovědět na otázky, které mu od prosince lidé posílali prostřednictvím internetu ohledně Palestiny, příležitostí pro ženy nabízené Al-Káidou a toho, zda by muslimové neměli provádět finanční transakce ve zlatě a nikoli v dolarech jako dosud.
 
Odborníci na činnost teroristických skupin se domnívají, že Al-Káida chce zodpovídáním internetových dotazů vzbudit dojem dosažitelnosti, i když její vůdci se už roky skrývají zřejmě v odlehlých pákistánských oblastech. Komunikují pouze prostřednictvím předem nahraných video nebo audio záznamů, které jsou zveřejňovány na internetu. Na zatím posledním z nich bin Ládin v březnu vyzýval k pokračování boje v Iráku a Palestině a hrozil Evropanům za karikatury proroka Mohameda.

Vydáno pod