Aktivisté protestovali v Londýně proti štafetě s olympijským ohněm

Londýn - Dnešní slavnostní štafetu olympijského ohně v Londýně podle očekávání provázejí demonstrace. Dva z aktivistů se pokusili oheň uhasit, další demonstrant chtěl pochodeň dokonce vytrhnout z rukou běžkyně. Policisté, kterých v ulicích Londýna hlídkuje kvůli štafetě s olympijským ohněm kolem 2 000, zadrželi 35 osob.

Olympijský oheň dorazil dnes do Velké Británie. Pochodeň neslo během dne ulicemi Londýna 80 sportovců, umělců a osobností veřejného života. Aktivisté kritizující politiku čínské vlády slibovali, že uspořádají na padesátikilometrové trase štafety protesty. Na klid v ulicích proto dohlíželo 2 000 strážníků.

Sportovci, umělci a další osobnosti putovali s pochodní pěšky, na kole, na lodi i autobusem. Olympijský oheň dorazil na londýnské letiště Hetahrow z Petrohradu. Přímo na letišti olympijskou delegaci přivítala čínská velvyslankyně a britská náměstkyně pro olympiádu Tessa Jowellová. Sportovce s olympijskou pochodní v průběhu dne pozdravil i premiér Gordon Brown. Sama čínská velvyslankyně byla jednou z těch, kdo pochodeň ve štafetě nesl, její plánovaná trasa byla ale raději z bezpečnostních důvodů na poslední chvíli změněna.

Očekávání organizátorů se nakonec naplnila, slavnostní štafetu doprovázely po celé její trase nepokoje. Dva aktivisté se snažili v centru města hasicím přístrojem uhasit olympijský oheň. Využili k tomu chvíle, kdy si sportovci oheň zrovna předávali. Touto akcí se snažili, stejně jako další demonstranti, upozornit na násilný zásah Číny při nepokojích v Tibetu. Oba protestanty nakonec policie zatkla, do rukou strážců zákona se dostal i další muž, který se pokusil vytrhnout pochodeň jedné z běžkyň. Nakonec kvůli protičínským protestům policie zatkla asi 30 aktivistů.

Pochodeň začala svou pouť ve Wembley a po padesáti kilometrech skončila v Greenwichi. Další zastávkou na cestě olympijského ohně bude potom v pondělí Francie. Pak čeká pochodeň cesta do dalších 19 zemí, do 8. srpna by se však měla vrátit zpět do Pekingu, kde v tento den začíná slavnostní zahajovací ceremoniál letních olympijských her.