Kolumbijská armáda osvobodila zajatce hnutí FARC

Bogota - Kolumbijští vojáci osvobodili muže, kterého zadržovalo hnutí FARC. Dva členy organizace vojáci zatkli. Rebelové stále zadržují 40 lidí. V březnu kolumbijská armáda pronásledovala rebely až na ekvádorské území. Kvůli tomu vznikl diplomatický konflikt mezi Kolumbií, Ekvádorem a Venezuelou.

Kolumbijské speciální jednotky vtrhly do domu, kde levicoví radikálové z hnutí FARC skoro měsíc zadržovali 52letého inženýra Pabla Arizu. Zásah byl úspěšný a muž se mohl opět setkat se svou rodinou. „Drželi mě tam 26 dní, sami řekli, že patří k hnutí FARC,“ prohlásil Ariza po osvobození.
 
Počet únosů je v Kolumbii nejvyšší na světě. Mizí politici i běžní občané. Většinou jde únoscům o výkupné. Špatnou zkušenost má i bývalý kongresman Orlando Beltran. FARC ho propustil v únoru poté, co s levicovými rebely vyjednával venezuelský prezident Hugo Chávez. „Tři roky jsem byl v zajetí s Ingrid Betancourtovou. Snažila se utéct, proto ji drží v řetězech,“ uvedl pak Beltran.
 
Právě francouzská politička Betancourtová je nejznámějším zajatcem FARCu. Bývalá prezidentská kandidátka s kolumbijským i francouzským občanstvím je vězněná již 6 let a zřejmě trpí žloutenkou typu B. Francouzský prezident Sarkozy poslal minulý týden na letiště v Bogotě speciál s lékařským zařízením, který čeká na její vyzvednutí. Za propuštění Batancourtové o víkendu demonstrovaly v Paříži tisíce Francouzů.
 
Revoluční ozbrojené síly Kolumbie FARC jsou největší a nejstarší kolumbijskou gerilou, finance získávají kromě výkupného i z obchodu s drogami. Kolumbijská vláda s nimi bojuje už víc než 40 let. Evropská unie i Amerika je považují za teroristickou organizaci. FARC je v oblasti mocné hnutí. „Tady v okolí vládne FARC, oni jsou zákon. Když jsou kolem kolumbijští vojáci, stáhnou se do džungle,“ popisuje situaci místní obyvatel Pedro.
 
Teď FARC zadržuje asi 40 prominentních rukojmí. Za jejich propuštění žádají osvobození 500 svých vězněných členů a vytvoření demilitarizovaného pásma na jihu země.