Podle vědců se dobytek výrazně podílí na tvorbě skleníkových plynů

Praha - Krávy na pastvách mohou zhoršovat skleníkový efekt. S překvapivým zjištěním přišli po dvouletém výzkumu jihočeští a němečtí vědci. Dobytek běžně produkuje plyn při trávení. Navíc, po čase podle odborníků zhoršují skleníkový efekt i látky z půdy, na které skot žije.

Na skleníkovém efektu se již nepodílí jen kouřící komíny, zplodiny z aut a letadel, ale také dobytek. „Náš výzkum ukazuje, že půda pod silnou zátěží paseného skotu je pasením významně ovlivněna a obohacena o methanogenní populaci,“ vysvětluje Dana Elhottová z Biologického centra Akademie věd ČR.

Podle údajů Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství se zemědělství podílí na skleníkovém efektu asi 18 procenty. Jaký podíl na tom má hovězí dobytek, vědci zkoumají. „Někteří kolegové se domnívají, že je to asi kolem čtyř procent, ale my se nyní pokoušíme tyto odhady zpřesnit,“ uvedl pro Českou televizi profesor a pracovník AV ČR Miloslav Šimek. „Pokud je to pravda, tak jsme bohužel ti největší ekologové, protože stavy skotu u nás neustále klesají,“ reagovala na zjištění vědců sarkasticky ředitelka Agrární komory Jihočeského kraje Hana Hricová.

Vědci teď zjišťují i to, proč nejvíc plynů uniká z pastvin po oteplení, nebo i to, zda mikroorganismy, které zde methan produkují, ho také z části nespotřebovávají. Němečtí vědci, kteří spolupracují s českými akademiky, už například vyvíjejí tabletku, která by měla produkci methanu u hovězího dobytka výrazně omezit.

Vydáno pod