Začal dvoudenní sjezd strany Jednotné Rusko, předsedou se zřejmě stane Putin

Moskva - Diskusním fórem Strategie 2020 začal dnes v Moskvě dvoudenní sjezd Jednotného Ruska. Jedním z prvních kroků 600 delegátů sjezdu této prokremelské politické strany byl jejich jednomyslný souhlas se změnami vlastních stanov, které by funkci předsedy ušily na míru odcházejícímu - dosud nestranickému - prezidentovi Vladimiru Putinovi. Jednotné Rusko jej bezvýhradně podporuje a už oznámilo, že mu nabídne nejen členství, ale i nejvyšší partajní post. Jednotné Rusko, jehož členy jsou mnozí vysocí ruští úředníci v centru i v regionech, je s Putinem úzce spojeno.

„Pokud dnes toto rozhodnutí schválíme, tak už zítra na jednání sjezdu budeme moci navrhnout Vladimiru Putinovi, aby se stal předsedou a postavil se do čela naší strany,“ prohlásil za potlesku delegátů Boris Gryzlov, současný šéf strany a předseda Státní dumy, dolní komory parlamentu. Gryzlov, který „stranu vládních úředníků“ vedl od roku 2002, dodal, že Putin stál u vzniku Jednotného Ruska a má plnou podporu přibližně dvou milionů straníků. Vystoupení Putina i jeho následníka v Kremlu Dmitrije Medveděva se očekává až v úterý.

V pořadí devátý stranický sjezd se už potřetí koná v luxusně upraveném kongresovém a výstavním centru Gostinnyj Dvor jen pár kroků od Kremlu a Rudého náměstí. Pozváno je přes 1500 hostů a akreditovalo se 800 novinářů.
 
Končící prezident vedl stranickou kandidátku v prosincových parlamentních volbách a i svou popularitou pomohl straně k více než 64 procentům voličských hlasů. Tím jí zajistil naprostou dominanci ve Státní dumě, dolní parlamentní komoře. I nyní, necelý měsíc před svým odchodem z funkce, je Putin pro Rusy zdaleka nejdůvěryhodnějším politikem. Krátce po inauguraci nové hlavy státu se ujme funkce předsedy vlády.

Podle pozorovatelů nebude pro Putina zřízená funkce předsedy funkcí výkonnou, ale dá prezidentovi šanci přijímat základní strategická rozhodnutí. Putin, který v březnových prezidentských volbách už potřetí nemohl kandidovat, byl svými příznivci žádán, aby aktivní politiku neopouštěl a stal se „vůdcem národa“.

Kritici, včetně lídra ruských komunistů Gennadije Zjuganova, už straně vyčítají ambici stát se novou Komunistickou stranou Sovětského svazu (KSSS). Jednotné Rusko se prý svým symbolem ruského medvěda a trikolorou snaží nahradit komunistické hvězdy, ale především se podobně jako někdejší KSSS chce stát státostranou s totalitními ambicemi.