Bezmála 60 lidí dnes zahynulo při několika pumových útocích v Iráku

Bagdád - Na šest desítek lidí dnes zahynulo při sérii pumových útoků v Iráku. Nejméně 40 osob přišlo o život a dalších 80 jich bylo zraněno v iráckém městě Bákubá, které je správním střediskem provincie Dijála. Druhý pumový útok v Ramádí si vyžádal nejméně 14 lidských životů a 14 zraněných. Exploze dalších bomb v Bagdádu a v Mosulu zabily tři lidi a zranily 25 dalších. Nálože byly podle irácké policie ve všech případech nastraženy v autě. Úřady z útoků obviňují mezinárodní teroristickou síť Al-Káida.

V Bákubě vybuchla nálož před sídlem provinční vlády a soudu. V Ramádí, které je správním střediskem provincie Anbár, výbuch nastal před restaurací v době oběda, v Bagdádu v okamžiku, kdy vůz s trhavinou míjela irácká policejní kolona. Dva pumové útoky v severoiráckém Mosulu připravili podle irácké policie sebevražední atentátníci. První z nich odpálil nálož ve svém voze ve chvíli, kdy ho míjela kolona amerických vojenských vozů. Druhá nálož explodovala v okamžiku, kdy na místo prvního útoku dorazily policejní jednotky.

Podle policie a zdravotnických zdrojů jde o jeden z nejtěžších atentátů v Iráku od počátku roku: 17. března bylo 52 lidí zabito při útoku v posvátném šíitském městě Karbalá; 1. února zahynulo nejméně 98 lidí a 208 bylo zraněno při dvou sebevražedných atentátech, které spáchaly dvě ženy na tržištích v Bagdádu.

Právě provincie Dijála byla v minulých měsících hlavním dějištěm bojů mezi vládními silami a ozbrojenci z irácké Al-Káidy. Ti se do této a dalších severních provincií v Iráku přeskupili poté, co byli loni při bezpečnostní ofenzivě iráckých a amerických sil vytlačeni ze západní provincie Anbár a z Bagdádu.

Do boje proti ozbrojencům z al-Káidy se zapojili také někteří iráčtí sunnitští kmenoví vůdci se svými stoupenci. Od al-Káidy se odvrátili zejména kvůli tomu, že se terčem jejích útoků stávali nejen iráčtí a američtí vojáci a státní představitelé, nýbrž i iráčtí civilisté.

Údajný vůdce irácké odnože al-Káidy abú Umar Bagdádí právě dnes podle agentury AP vyzval sunnity, kteří „přešli na stranu nepřítele“, aby se vrátili mezi povstalce.

Na zvukovém záznamu umístěném na internetu abú Umar Bagdádí vyzývá sunnity v řadách irácké armády, policie a takzvaných Výborů probuzení (oddílech domobrany), aby přestali bojovat proti mudžáhidům. Místo toho prý mají obrátit své zbraně proti americkým vojákům.

V irácké metropoli v noci na dnešek také pokračovaly boje mezi americkými a iráckými jednotkami a šíitskými milicemi radikálního duchovního Muktady Sadra. Podle amerických vojenských zdrojů zahynulo při střetech v šíitské čtvrti Sadr deset milicionářů, irácká policie uvádí šest mrtvých a 26 zraněných radikálů.