Více testosteronu - lepší výsledky makléřů

Washington - Čím vyšší mají makléři hladinu testosteronu, tzv. "sexuálního" hormonu, tím lepší mají na burze výsledky. Ráno se makléřům daří uzavírat lukrativnější obchody než později v průběhu dne, kdy hladina testosteronu klesá. Vyplývá to ze studie Cambridgeské univerzity.

Ranní vysoká hladina testosteronu makléřů v londýnském finančním centru City vede k tomu, že na počátku obchodování vykazují větší zisky, než je jejich celodenní průměr. Ukazuje to výzkum britských vědců, zveřejněný v pondělí v americkém odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Studie se účastnilo 17 londýnských makléřů po dobu osmi dnů. Měřili si obsah hormonu ve vzorku svých slin třikrát denně. Nejdříve v jedenáct hodin dopoledne, pak ve čtyři odpoledne, kdy je na burze nejvíce živo, a také na konci pracovního dne.

S použitím výsledků předchozích výzkumů v této oblasti odborníci z Cambridge usuzují, že zvýšené výdělky makléřů by mohly souviset s vyšším sebevědomím a chutí riskovat, které testosteron způsobuje. Zároveň ale upozorňují, že jeho nadbytek, stejně jako u hormonů vylučovaných při stresu, kortizolu a hydrokortizonu, navozuje euforii na úkor schopnosti racionálně zvažovat rizika.

Vliv těchto hormonů by tak podle agentury AFP mohl vysvětlit, proč se finančníci při otřesech na trzích cenných papírů někdy nechovají příliš racionálně a situaci svými reakcemi ještě zhoršují.

Vydáno pod