Německo dnes představilo nejmodernější válečnou loď NATO

Berlín - Německé námořnictvo dnes v přístavu Warnemünde slavnostně spustilo na vodu nejmodernější válečnou loď celé Severoatlantické aliance - korvetu Braunschweig. Devětaosmdesát metrů dlouhá loď se stane chloubou německé armády a podle mnohých vojáků bude "hrát nejvyšší ligu".

Všechna zařízení na palubě, od požárních čidel až po řízené střely, jsou propojena počítačovou sítí, což umožňuje ovládat loď padesáti osmi námořníky; dříve by srovnatelné plavidlo vyžadovalo čtyřnásobný počet mužů na palubě. 
 
V mírových dobách by korveta měla hlídat pobřežní vody a zabraňovat pašování zbraní. Ve válečných operacích bude schopná bojovat proti dalším plavidlům nebo zasahovat menší pozemní cíle, například radary. Střely Braunschweigu mají až dvousetkilometrový dolet.
 
Slavnostní akci na břehu Baltského moře provázely protesty aktivistů. Podle nich je celá akce náznakem, že se Německo vrací k námořnímu militarismu jako za císařských dob. Korvetu považují za typickou útočnou loď a mají za to, že účastí v zahraničních operacích se nedá nastolit světový mír, osvětlila zpravodajka ČT v Německu Hana Scharffová.
 
Spolková republika má v současnosti vojáky například v Kosovu, Súdánu nebo Afghánistánu, v Libanonu se účastní námořní operace pod mandátem OSN. Německé lodě tam mají zabránit pašování zbraní, které by mohly padnout do rukou islámských radikálů. Podobné úkoly by měla v budoucnu provádět i nová korveta Braunschweig, která v testovacím provozu absolvovala už 13 000 námořních mil.

  • Korveta Braunschweig autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/179/17842.jpg
  • Slavnostní spuštění německé korvety Braunschweig. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/179/17841.jpg