Olympijská pochodeň dorazila do Indie, čtvrteční štafetu budou provázet protesty

Dillí - Olympijský oheň dorazil dnes do indické metropole, kde se ve čtvrtek uskuteční další část slavnostní štafety před srpnovou olympiádou v Pekingu. V Dillí už nyní hlídkují tisíce policistů, neboť panují obavy, že slavnostní událost naruší protičínské protesty exilových Tibeťanů. Organizátoři štafety už kvůli očekávaným demonstracím změnili a zkrátili její trasu.

Olympijský oheň byl do Dillí dopraven z pákistánské metropole Islámábádu. Pochodeň na letišti převzal předseda indického olympijského výboru Sureš Kalmadi, který ji dopravil na nedalekou vojenskou základnu.
 
Běžci s pochodní by měli zahájit slavnostní cestu indickou metropolí ve 12:30 SELČ. Městské úřady zkrátily štafetu na 2,5 z původně plánovaných devíti kilometrů. Trasu by také mělo chránit na 15 000 policistů. Čtyři indičtí sportovci, mezi nimi i nejpopulárnější sportovní hvězda v zemi, kriketová legenda Sačin Tendulkar, na protest proti čínské politice v Tibetu odmítli účast ve štafetě.
 
Exiloví Tibeťané, jichž v Indii žije asi 100 000, svolali na čtvrtek do Dillí velkou demonstraci. Podle zástupců komunity je olympijská štafeta ideální příležitostí pro vyjádření nesouhlasu s čínskou politikou v Tibetu, a to i přes dalajlamovu podporu pekingské olympiádě. Protesty by měly začít už ráno místního času, několik hodin před plánovaným zahájením štafety.
 
Protičínské demonstrace provázely cestu pochodně na jejích zastávkách v Londýně, Paříži a San Francisku. Naopak při posledních čtyřech zastávkách v Argentině, Tanzanii, Ománu a Pákistánu nenarušil štafetu žádný incident. Z Dillí se olympijský oheň přesune do thajské metropole Bangkoku, kde je štafeta na programu v sobotu.