Indonésie poslala islámského teroristu na 15 let za mříže

Jakarta - Za podíl na teroristických činech a přechovávání zbraní a výbušnin dnes soud v indonéské Jakartě poslal na 15 let do vězení Abu Dujanu, jednoho z velitelů teroristické skupiny Jemaah Islamiyah. Tato organizace je napojená na mezinárodní teroristickou síť al-Káida a její členové spáchali v roce 2002 atentát na Bali, při němž zahynulo přes 200 lidí.

Dujana, kterého indonéská policie zadržela loni v červnu, byl odsouzen za organizaci spiknutí s úmyslem uspořádat teroristický útok, za ukrývání uprchlíků a za hromadění zbraní. Hrozil mu až trest smrti. Soudce se však rozhodl pro mírnější trest, protože Dujana během procesu veřejně odsoudil používání pumových útoků.
 
Jemaah Islamiyah je nelegální organizace, která chápe islám v jeho extrémním pojetí a usiluje o vytvoření konzervativního panislámského státu zahrnujícího kromě Indonésie také ostrovní Malajsii, jižní Filipíny, Brunej, Singapur a jižní Thajsko. Svou organizační strukturou připomíná al-Káidu a je považovaná za její odbočku v jihovýchodní Asii.

Organizace stojí za útoky na turistické centrum na Bali v roce 2002, australskou ambasádu v Jakartě v roce 2004 a sebevražedné atentáty v restauracích na Bali v roce 2005.