Slovenští vědci objevili výrobu zdravějších hranolků

Bratislava - Slovenští vědci přišli s receptem na přípravu hranolků, které jsou prý výrazně zdravější. Jednoduchým způsobem z nich odstraní rakovinotvornou látku. Na průmyslové využití patentu si však budou muset ještě milovníci dozlatova opečených brambor počkat.

Vědcům z Výzkumného potravinářského ústavu se povedlo udělat z hranolků celkem zdravý pokrm. Dokáží to odstraněním látky acrylamid, která způsobuje rakovinu. Používají k tomu obyčejnou kuchyňskou sůl.

„Nejprve potravinu osolíme, potom ji podrobujeme tepelnému zákroku,“ prozrazuje pracovník Výzkumného potravinářského ústavu Peter Šimko. Slovenští vědci si recept na zdravé hranolky patentovali jen na Slovensku. Na registraci svého objevu v rámci Evropské unie nemají peníze.

Originální objev sice zajímá odborníky a pochvalně o něm píše několik světových časopisů, přesvědčit veřejnost ale bude problém. „Neumím si to dobře představit, protože hranolky se dávají do fritézy zmrazené a nevím, jak by na nich sůl držela,“ pochybuje majitel restaurace Robert Bošmanský.

Slovenští vědci neuspěli ani u velkých firem. „Jedna nejmenovaná celosvětová firma nám oznámila, že oni acrylamid v hranolkách nemají,“ dodal s úsměvem Šimko. Vědecké analýzy ale dokazují opak. Cesta k využití objevu je tak prozatím uzavřená.