V Polsku rezignovala mluvčí práv dětí známá „kauzou Teletubbies“

Varšava - V Polsku se vzdala funkce ředitelka úřadu na ochranu práv dětí, kontroverzní politička Ewa Sowińská. K tomuto kroku byla víceméně donucena politickým tlakem a rezignaci se dlouho bránila. Před časem se i za hranicemi Polska neblaze proslavila svým návrhem zakázat známý dětský seriál Teletubbies, protože jedna z postaviček je podle ní gay.

Jak uvedl varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas, vládnoucí koalice podporovaná částí levicové opozice chtěla Sowińskou odvolat už delší dobu. Dlouhodobě ji kritizuje kvůli nekompetentnosti a výrokům, které zesměšnily ji samotnou i úřad, v jehož čele stála. Politička nakonec odstoupila, aby předešla kritickým diskusím ke své osobě na středečním jednání polského parlamentu.

Sowińská byla ještě z předchozího vládního týmu, kdy byli u moci konzervativci. Ochránkyní práv dětí byla od května 2006. Předtím byla poslankyní ultrakatolické Ligy polských rodin. Úřad jí byl podle mnoha politiků svěřen na základě politické dohody tehdejší koaliční vlády. Liberální Občanská platforma a levice Sowińskou v poslední době často kritizovaly za to, že úřad nevykonává nestranně a při své práci se neřídí jen dobrem dětí. Usilovaly o její odvolání a hlasovat o něm měli poslanci.

Sowińská o sobě spíše dávala slyšet řadou sporných návrhů. Ten nejznámější se zřejmě týká postavičky z britského dětského seriálu Teletubbies. Sowińská před časem prohlásila, že Tinky Winky je homosexuál, protože nosí červenou kabelku. 
 
Koncem března pobouřila Sowińská veřejnost nápadem zvýšit věkovou hranici pro povolený pohlavní styk na osmnáct let, oproti dnešním patnácti. Počátkem letošního roku zase vyzvala těhotné ženy, aby se nedívaly na horory, protože to prý může vyvolat předčasný porod a poškodit psychiku ještě nenarozeného dítěte. Loni zase chtěla vytvořit seznam profesí, které by neměli vykonávat homosexuálové. Mezi nimi by byl například učitel nebo sportovní instruktor. Kritizovala také mimoděložní oplodnění, které je podle ní nepřípustnou a dokonce neekologickou metodou. Vyslovila se rovněž pro zákaz antikoncepce.

Vydáno pod