USA zatkly špiona, který předával Izraeli vojenské informace

Washington - Americké úřady zadržely armádního inženýra pro podezření ze špionáže pro Izrael. Američan Ben-Ami Kadish údajně v 80. letech předával Izraelcům informace o americkém jaderném programu, o stíhačkách a protiraketové obraně. Izraelská vláda se k incidentu zatím nevyjádřila.

Kadish pracoval ve výzkumném centru armády v New Jersey. FBI ho podezřívá, že se v letech 1979 až 1985 několikrát setkal s izraelským agentem, kterému předal utajované dokumenty s citlivými informacemi. Kontakty s izraelským agentem prý muž udržoval až do letošního roku.
 
Podle ministerstva spravedlnosti USA byl Kadish údajně napojen na stejného izraelského agenta, s nímž spolupracoval i bývalý analytik námořnictva USA Jonathan Pollard. Ten byl v roce 1986 odsouzen za špionáž ve prospěch Izraele na doživotí. Pollard prý Izraeli předával údaje o dodávkách sovětských zbraní do Sýrie a Iráku, o syrských chemických zbraních či o pákistánské atomové bombě.

Právě Pollardova aféra je podle odborníků jedním z mála mráčků, které kazí jinak vřelé vztahy mezi USA a Izraelem. Pollardovi příznivci a rodina již léta usilují o jeho propuštění s tím, že Američan se nemohl v pravém slova smyslu dopustit „špionáže“, protože USA a Izrael jsou spojenci. USA však namítají, že tajné informace se z Izraele mohly dostat do dalších zemí, kde mohly být zneužity.