Válka v súdánském Dárfúru už stála život 300 000 lidí

Chartúm - Na 300 000 lidí už padlo podle středeční zprávy OSN za oběť válce v súdánském Dárfúru. Je to o polovinu více, než se dosud předpokládalo. Z domovů bylo vyhnáno dva a půl milionu lidí, jen letos už se eviduje 100 000 uprchlíků.

O novém počtu obětí konfliktu informoval tajemník OSN pro humanitární záležitosti John Holmes. Předchozí zpráva Světové zdravotnické organizace z roku 2006 jich uváděla 200 000. Podle súdánského velvyslance v OSN jsou ale čísla silně nadhodnocená a mrtvých je 10 000.
 
V provincii Dárfúr na súdánsko-čadském pomezí zuří od roku 2003 občanská válka, v níž proti sobě bojují místní nearabské kmeny a arabské milice. Jejími důsledky trpí především civilní obyvatelstvo. Násilí na něm pravděpodobně páchají jak nejrůznější povstalecké skupiny, tak vládní armáda. Situaci navíc komplikují i vzájemné spory mezi černošskými rebely. Mnozí z nich využívají v bojích i dětské vojáky. 
 
Letos se krize v regionu zhoršila. Kolem 2,5 milionu lidí žije v uprchlických táborech v Dárfúru a v sousedním Čadu. Z celkového počtu obyvatel Dárfúru, který se pohybuje okolo 6,5 milionu, potřebují čtyři miliony dlouhodobě humanitární pomoc. Podle expertů jde o jednu z nejtěžších katastrof v historii poskytování mezinárodní humanitární pomoci.
 
Kvůli narůstajícímu násilí v oblasti oznámil Světový potravinový program OSN, že od května ukončí dodávky potravin a pomoci do Dárfúru. Jen letos tu bylo zabito šest lidí z humanitárních organizací. Humanitární konvoje byly 42krát napadeny a desítky řidičů jsou nezvěstné. Nedaří se ani naplnit počty členů mise UNAMID, která má zajistit v oblasti bezpečí. Z plánovaných 19 555 vojáků jich v oblasti působí necelé dvě pětiny.

Uprchlický tábor v Čadu
Zdroj: ČT24