Barroso přiletěl do Číny, jednat bude i o Tibetu

Peking - Předseda Evropské komise José Manuel Barroso dnes přiletěl do Pekingu, kde bude jednat především o obchodu mezi EU a Čínou, o energetické politice a o globální změně klimatu. Evropská delegace chce jednat i o Tibetu a dodržování lidských práv v zemi, Čína ale před začátkem Barrosovy návštěvy dala najevo, že tuto otázku považuje výhradně za vnitřní záležitost.

Podle evropské komisařky pro zahraniční vztahy Benity Ferrerové-Waldnerové bude otázka Tibetu patřit k hlavním tématům Barrosovy cesty. Evropská unie v minulosti odsoudila násilnosti při březnových nepokojích v Tibetu a vyzvala Peking k jednání s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Evropský parlament také vyzval evropské politiky, aby zvážili bojkot zahajovacího ceremoniálu srpnové olympiády v Pekingu na protest proti tvrdému potlačení tibetských nepokojů.

Čínští představitelé dialog o Tibetu předem vyloučili. „Otázka Tibetu je čínskou vnitropolitickou záležitostí a žádná země ani žádná organizace se do ní nebude vměšovat,“ oznámila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ťiang Jü.

Barroso se v pátek setká s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem a s premiérem Wen Ťia-paem. Podle čínských médií s oběma politiky bude jednat zejména o obchodních vztazích mezi Evropskou unií a Čínou. EU je pro Čínu nejvýznamnějším zahraničněobchodním partnerem. Jen za letošní první čtvrtletí dosáhl obrat vzájemného obchodu 94 miliard dolarů.