Padák navržený da Vincim byl poprvé úspěšně vyzkoušen v praxi

Bern - Podle nákresů Leonarda da Vinciho sestrojil švýcarský amatérský parašutista padák a seskočil s ním z více než půlkilometrové výšky. Olivier Vietti-Teppa poprvé naostro vyzkoušel seskok z výšky 650 metrů s padákem, který navrhl slavný italský renesanční umělec před více než půl tisíciletím. Po padesáti metrech volného pádu se mu padák ve tvaru pyramidy rozevřel a parašutista po dvou minutách přistál na letištní ranveji.

„Funguje to, Leonardo měl pravdu. Padal jsem rychlostí 3,9 desetin metru za vteřinu. Podle našich výpočtů to mělo být 3,8 desetin. Je to skvělý padák,“ řekl švýcarský parašutista po přistání. Samotnému seskoku předcházel rok příprav. Série testů probíhala v daleko menším měřítku s pomocí modelu vrtulníku a miniaturního padáku.

„Představujeme si, že nás Leonardo sleduje. Já nevím odkud, ale jestli ano, tak se musí usmívat nad tím, co jsme dneska udělali. Muselo se mu to líbit,“ pochvaloval si koordinátor projektu Patrick Guerne.

Leonardův padák, který tvoří čtyři skutečné rovnostranné trojúhelníky se stranou dlouhou sedm metrů, má oproti těm moderním jednu velkou nevýhodu. Nedá se ovládat, a tak rychlost větru při seskoku nesměla překročit 20 kilometrů za hodinu. O stejný kousek se před osmi lety pokusil britský parašutista, který však při seskoku padák ušitý podle da Vinciho návrhu odhodil a přistál raději s moderním.