Amstettenský tyran má možná prsty i v dalších zločinech, Kampuschová pomůže obětem

Vídeň -Třiasedmdesátiletý Josef Fritzl z rakouského Amstettenu se sice přiznal, že držel svou dceru 24 let ve sklepě a zplodil s ní sedm dětí, na další otázky ale na radu svého obhájce odmítá odpovídat. Policie prověřuje, zda nemá prsty v dalších případech vraždy, znásilnění a žhářství. Rakušanka Natascha Kampuschová, kterou postihl podobný osud, mezitím přispěla na pomoc amstettenským obětem.

Vyšetřování případu se potáhne ještě měsíce

Rakouská vláda mezitím připravuje kampaň, která by očistila pověst země. Z pohledu kriminalistů bude ještě možná měsíce trvat zkoumání celého Fritzlova domu a zvláště jeho nečekaně rozsáhlých sklepních prostor. Důležitou nezodpovězenou otázkou například stále zůstává, jak mohl podezřelý muž sám vybudovat tak rozsáhlý úkryt, provést v něm tak velké úpravy a udržet celou věc v tajnosti. To, že měl Fritzl stavební povolení na rozšíření sklepního prostoru, navíc podle kriminalistů vzbuzuje podezření, že se na čin připravoval už od 70. let. Stavba byla v roce 1983 zkolaudována a v následujícím roce zmizela jeho dcera. Další stavební úpravy ve sklepě byly prokazatelně provedeny až potom.

O důkladnosti pachatele a perfektním zamaskování úkrytu svědčí i dnešní nová informace od místních hasičů. Ti ve svých záznamech zjistili, že ve sklepě příslušného domu byla v roce 1999 provedena protipožární kontrola topení. Ničeho podezřelého si však přitom nikdo nevšiml.

Šéf dolnorakouského kriminálního úřadu Franz Polzer nepřímo naznačil, že vyšetřovatelé stále pracují i s verzí, že Fritzl mohl mít spolupachatele nebo alespoň důvěrníka, který byl do případu zasvěcen. Prověřují se všichni lidé, kteří v domě v posledních 24 letech pobývali, tedy asi stovka osob.

Na radu svého obhájce už Fritzl neřekne ani slovo

Z vyjádření Fritzlova obhájce Rudolfa Mayera je jasné, že nyní se bude hrát o čas. Svému mandantovi obhájce nařídil naprosté mlčení s tím, že „už toho řekl až dost a teď je třeba jeho dosavadní výpovědi prověřovat“. Mayer se ale bude snažit i přes zdánlivou jasnost případu co nejvíc omezit rozsah žaloby. Dal najevo, že například trestný čin znásilnění „ještě nebyl prokázán“, a bude se tedy zřejmě snažit tvrdit, že dcera nebyla k pohlavnímu styku s otcem nucena. Podobně se bude Mayer snažit zabránit obvinění z usmrcení v důsledku zanedbání péče, které by mělo z trestního hlediska nejvážnější důsledky a mohlo by znamenat doživotní trest. V tomto případě jde o úmrtí jednoho ze sedmi dětí, které zemřelo krátce po porodu a které podezřelý údajně spálil.

Fritzl má možná na svědomí další znásilnění, vraždu a žhářství

Vyšetřování může zkomplikovat a protáhnout i prověřování možné další kriminální činnosti pachatele. Policejní představitelé opakovaně oznámili a dnes znovu potvrdili, že Fritzl z pohledu zákona nemá žádné trestní záznamy, odvolali se však přitom na ustanovení zákona o výmazu trestů, který nedovoluje po výmazu o záznamech hovořit.

Linecký deník Öberösterreichische Nachrichten dnes ale zveřejnil výpověď ženy, kterou prý Firtzl znásilnil v roce 1967. Údajně si za to odpykal 18 měsíců ve vězení. Státní zastupitelství v Linci, kde muž v inkriminovanou dobu opravdu žil, se k těmto informacím odmítlo vyjádřit. Internetové verzi týdeníku Stern pouze potvrdilo, že dokumentaci k tomuto případu předalo státnímu zastupitelství v St. Pöltenu.

Policie prověřuje, jestli před dvaadvaceti lety Fritzl nespáchal dosud neobjasněnou vraždu mladé dívky, jejíž tělo se našlo nedaleko jeho rekreační chaty u jezera.

Prověřovány jsou však i další případy žhářství a vraždy v 70. a 80. letech, kterých se mohl hlavní aktér amstettenské kauzy také dopustit. Podle serveru stern.de je podezřelý, že v roce 1974 zapálil penzion nedaleko Salcburku, který se svou ženou tehdy vedli. Důvodem měla být snaha získat peníze od pojišťovny, neboť zařízení příliš neprosperovalo. Stejného činu se podle stern.de měl dopustit na tomto, již zrekonstruovaném rekreačním objektu i o osm let později. Motivem měl znovu být pojistný podvod. Ačkoli ho policie v obou případech podezírala, ani v jednom nenalezla dostatek důkazů, aby ho obvinila.

Kampuschová přispěla obětem 25.000 eury

Natascha Kampuschová, která strávila osm let v zajetí, přispěla na pomoc obětem incestu v dolnorakouském Amstettenu 25.000 eury (630.000 korunami). Mladá Rakušanka, která před dvěma roky utekla svému únosci, dnes navíc oznámila založení konta určeného rodině Josefa Fritzla, jenž 24 let věznil a znásilňoval ve sklepě svou dceru a zplodil s ní sedm dětí. Tři z nich byly stejně jako Kampuschová dlouhá léta drženy v tajném úkrytu bez možnosti vyjít na denní světlo. Dvacetiletá Rakušanka je podle svých slov ve spojení s právníkem těchto obětí, aby zjistila, jak konkrétně jim může pomoci. Vyzvala zároveň veřejnost, aby na konto přispěla.

Mladá žena, jejíž příběh před dvěma roky hýbal rakouskými i zahraničními médii stejně jako dnes amstettenská kauza, již po svém osvobození iniciovala sbírku pro oběti únosů, jako byla ona sama. Na toto konto Rakušané přispěli 50 000 eury, tedy v přepočtu 1,26 miliony korun.

Kampuschová zmizela 2. března 1998 cestou ze školy ve vídeňské čtvrti Donaustadt. Do svého vozu ji vtáhl Wolfgang Priklopil a odvezl ji do svého bydliště v dolnorakouské obci Strasshof nedaleko Vídně. Tam ji zadržoval ve zvláštním sklepním úkrytu a po útěku dívky 23. srpna 2006 spáchal sebevraždu.

Vydáno pod