Výbuch před mešitou v Jemenu si vyžádal až 15 mrtvých

Sádá - Kolem 15 mrtvých a 60 zraněných si vyžádal bombový útok v severojemenském městě Sádá. Nálož vybuchla před místní mešitou, ze které vycházeli muslimové po pátečních modlitbách. K útoku se nikdo nepřihlásil. Na severu Jemenu občas vypuknou násilnosti mezi šíitskými povstalci a vládními jednotkami. Rebelové bojují za vytvoření státu ovládaného duchovními.

Vůdce jemenských povstalců Abdal Málik Huzí zapojení svých lidí do útoku razantně odmítl. „Kritizujeme a odsuzujeme tento politováníhodný incident a zcela vylučujeme jakýkoli podíl na něm. Neútočíme na mešity a věřící,“ řekl televizi Al-Džazíra.

V davu vycházejícím z mešity bylo mnoho vojáků. Někteří z nich pro agenturu AFP uvedli, že expoldoval autobus zaparkovaný venku. Svědci se domnívají, že terčem mohl být imám mešity, který je zároveň armádním důstojníkem a vyznavačem sunnitské větve islámu. Tento muž ale při výbuchu nebyl zraněn.

Provincie Sádá je centrem šíitských vzbouřenců. Jejich boje s vládními silami si od roku 2004 vyžádaly tisíce mrtvých. Rebelové sice před časem souhlasili s příměřím, to ale bývá sporadicky porušováno.