Medveděv se stal ruským prezidentem

Moskva - Dmitrij Medveděv složil v Kremlu prezidentskou přísahu, a postavil se tak do čela Ruské federace. V prezidentské funkci vystřídal po osmi letech Vladimira Putina. V projevu po slavnostní inauguraci Medveděv prohlásil, že jeho cílem bude chránit občanské a hospodářské svobody. Vláda premiéra Zubkova dnes po inauguraci podala demisi, tento postup totiž vyžaduje ruská ústava. Medveděv demisi přijal a následně předložil parlamentu návrh na jmenování Vladimira Putina ruským premiérem.

Inaugurace třetího ruského prezidenta se uskutečnila v pravé poledne moskevského času v Andrejevském sále moskevského Kremlu. Přihlížely asi dvě tisícovky hostů a miliony diváků u obrazovek ruské státní televize. Medveděv prošel sálem po červeném koberci až do čela, po krátkém Putinově projevu položil pravou ruku na výtisk ruské ústavy vázané v červených deskách a složil slavnostní slib.

Krátce po inauguraci přednesl nový prezident projev, ve kterém popsal, jaké budou po nástupu do funkce jeho politické cíle. Prohlásil, že bude chránit občanské a hospodářské svobody. „Budu pracovat ze všech sil jako prezident a jako člověk, pro kterého je Rusko rodným domovem a rodnou zemí,“ řekl Medveděv.

Za prioritu označil Medveděv také bezpečnost občanů, zdůraznil i potřebu fundamentální role práva a skutečné úcty k zákonům. „Rusko musí využít jedinečné šance a stát se jednou z nejlepších zemí světa,“ poznamenal také. Osm let Putinovy vlády podle něj vytvořilo mohutný základ pro ekonomický a stabilní rozvoj země.

Dvaačtyřicetiletý bývalý právník Dmitrij Medveděv slíbil pokračovat v Putinově kurzu prosazování ruských zájmů. Putin se pro Medveděva jako svého nástupce vyslovil již loni v prosinci. Medveděv pak s přehledem zvítězil v březnových prezidentských volbách. Většina ruské veřejnosti chápe dnešní inauguraci jako logické završení plynulého předávání moci od Vladimira Putina k jeho nástupci Dmitriji Medveděvovi.

S ruskou veřejností se dnes také rozloučil teď již bývalý prezident Vladimir Putin. Ten po osmi letech opouští úřad. Putin ruským občanům poděkoval za podporu a vyzval je, aby v budoucnu podporovali i novou hlavu státu. Putin z vrcholné politiky neodchází, již zítra by parlament měl schválit jeho jmenování do funkce ruského premiéra. Ruská politická scéna tak bude mít dvě silná politická centra - prezidenta a premiéra - kteří budou pevně řídit domácí i zahraniční politiku.

Medveděv v přítomnosti ministra obrany Anatolije Serďukova několik hodin po své inauguraci převzal také jako nový vrchní velitel ozbrojených sil takzvaný „jaderný kufřík“, tedy zařízení kontrolující strategický jaderný arzenál Ruska. Jsou v něm uloženy kódy ke spuštění jaderných zbraní. Kromě možnosti spustit atomovou válku získal Medveděv s nástupem do funkce mimo jiné čtyři osobní letadla, které pro ruského prezidenta spravuje letecká společnost Rossija.

Ve funkci předsedy správní rady ruského plynárenského kolosu Gazprom nahradí Medveděva generální ředitel společnosti Alexej Miller. Ten bude působit jako úřadující předseda až do valné hromady Gazpromu 27. června. 

Více se o ruských prezidentských volbách nebo o odchodu Vladimira Putina a nástupu Dmitrije Medveděva dozvíte zde.

Vydáno pod