OSN varuje před politickým násilím v Zimbabwe

Harare - OSN dnes varovala, že politické násilí v Zimbabwe se začíná dostávat na kritickou úroveň a jeho hlavním terčem jsou odpůrci režimu prezidenta Roberta Mugabeho. Do Zimbabwe se má v nejbližší době vrátit opoziční předák Morgan Tsvangirai, jenž se chystá střetnout s Mugabem ve druhém kole prezidentských voleb.

S blížícím se druhým kolem voleb zároveň ve světě sílí tlak, aby bylo hlasování spravedlivé. V prvním kole získal vůdce Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) historické vítězství v dějinách samostatného Zimbabwe, nezískal však potřebnou nadpoloviční většinu. Opoziční MDC ale vyhrálo v parlamentních volbách a v zákonodárném sboru má většinu.

Podle zástupce OSN v Zimbabawe Agustina Zacariase k násilnostem dochází ve venkovských i městských oblastech a násilí neustále vzrůstá. Je zamířeno zejména na venkovské příznivce MDC. Podle Zacariase se k němu ovšem schylují i členové opozičního hnutí. Vyzval proto oba tábory, aby se politického násilí zřekly.

Od čtvrtka je v policejní cele několik vůdců odborových svazů, v pondělí byl zatčen jeden poslanec MDC. Od voleb z konce března bylo zatčeno už několik set stoupenců opozice, odborářů i novinářů.

Zimbabwští policisté dnes zabránili skupině západních diplomatů, aby navštívili nemocnici v Mvurwi (asi 80 kilometrů severně od Harare), kde je poskytována péče obětem volebního násilí. Prý neměli předběžné povolení ke vstupu. Při zpáteční cestě je pak policisté zadržovali asi hodinu u silničního zátarasu.

„Je to příznačné pro atmosféru, která teď panuje v Zimbabwe,“ řekl v reakci na incident mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack. V zemi nyní nepanují podmínky, které by garantovaly svobodné a spravedlivé volby, připojil se k němu tajemník ministerstva pro africké záležitosti Jendayi Frazer.