Ve Francii zemřel přední módní návrhář Yves Saint Laurent

Paříž - Jeden z nejvýznamnějších módních návrhářů 20. století Yves Saint Laurent zemřel v neděli před půlnocí ve věku 71 let. Smrt francouzského tvůrce oznámil jeho životní a obchodní partner Pierre Bergé. Podle listu Le Parisien byla příčinou úmrtí rakovina. Hold památce návrháře vzdali přední francouzští představitelé v čele s prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Umělcovo zdraví se v posledních měsících neustále zhoršovalo. Bergé řekl, že Saint Laurent už moc nevycházel z domu, jen se nechával vozit svým šoférem do sídla své nadace, a co se děje v ulicích, pozoroval jen z okna auta.

Prezident Sarkozy uvedl, že s Yvesem Saint Laurentem odešel tvůrce, který jako první povýšil haute couture (vysokou krejčovinu) na úroveň umění a zajistil jí celosvětovou zář. Podle premiéra Françoise Fillona odešel výjimečný tvůrce, který hluboce poznamenal dějiny haute couture.

Celým jménem Yves-Mathieu Saint Laurent se slávy ve svém povolání dočkal už jako mladý umělec. Narodil se 1. srpna 1936 v alžírském Oranu. V 17 letech přišel do Paříže a už v roce 1954 se stal spolupracovníkem Christiana Diora. A po jeho smrti v roce 1957 i jeho nástupcem. O rok později slavil velký úspěch se svou první módní přehlídkou, která zcela narušila dosavadní trendy „vosího pasu“.

V roce 1961 ve spolupráci s Pierrem Bergém vytvořil vlastní módní dům.
Společně pak dobývali svět s logem představovaným třemi černými písmeny na krémovém podkladu. Ženám dal svobodu v oblékání - vytvořil pro ně kalhoty dámského střihu či kostým, přizpůsobil jejich oblečení nové době. Nezůstal pozadu ani v módě pro muže: tvořil pro ně pláště s kapucí, bombajky (saka s krátkými rukávy) i smokingy.

„Laurent možná nevymyslel nic moc nového - i jeho slavný smoking suit z roku 1966 byl jen dámskou verzí pánského obleku - přesto se v oblasti módy rozlišuje na dobu před Saint Laurentem a po něm,“ řekl fotograf Robert Vano.

„Vytvářel nadčasové záležitosti. Je to dědictví, ze kterého návrháři budou čerpat další desítky let. Vnesl do módy spoustu nových prvků. Například práce s transparencí, nebo s alegoriemi,“ soudí módní historička Jana Máchalová. V jeho tvorbě se podle ní cení mimo jiné funkčnost, umění, i etnický podtext.

Sama jej prý poznala jako člověka velmi citlivého. „Byl to velmi křehký člověk, zranitelný. Byl homosexuál a musel neustále s něčím bojovat. Nesnášel novináře. Reagoval na ně neadekvátně s tím, že mu v některých momentech neporozuměli. Byl to uzlíček nervů,“ uvedla Máchalová. Osobně se s nim setkala na jedné z jeho pařížských přehlídek. „Mám k němu velký vztah. Měla jsem z něj pocit, že je to člověk vnitřně mi blízký. Na rozdíl od Pierra Cardina, který mi připadal studený, jako žulový člověk,“ zavzpomínala.

Před šesti lety se Yves Saint Laurent po 40 letech kariéry rozhodl odejít
na odpočinek. Letos se rozloučil s pařížskými obdivovateli retrospektivní
přehlídkou své tvorby v pařížském Centre Pompidou.