Odvolací soud v Polsku potvrdil rozsudek nad lovci kůží

Lodž (Polsko) - Odvolací soud v polské Lodži potvrdil tresty pro čtyři muže za kupčení s mrtvými a zabití. Případ takzvaných "lovců kůží" v lodžské pohotovostní službě před pěti lety otřásl celým Polskem.

Pracovníci pohotovosti podle soudu prodávali informace o úmrtí pacientů místním pohřebním ústavům. Jejich zaměstnanci pak kontaktovali pozůstalé a nabízeli jim své služby. Dva záchranáři smrt nemocných urychlovali tím, že jim podávali lék pavulon, který způsobuje ochabnutí svalstva a při nesprávném použití i udušení. Dva bývalí lékaři lodžské pohotovosti se podle soudu nepokusili resuscitovat 14 pacientů, čímž je vystavili smrtelnému nebezpečí a neúmyslně způsobili jejich smrt.

Bývalý zdravotník lodžské pohotovosti, který má podle soudu na svědomí smrt pěti pacientů, dostal doživotí, jeho kolega si odsedí 25 let. Jednoho lékaře soud poslal za mříže na šest let a druhého na pět. Oba podle soudu také oklamali rodiny zemřelých pacientů a přijali peníze od pohřebních firem za informace o úmrtích, jeden z nich 16 000 zlotých (116 000 korun), druhý 13 000 zlotých (94 000 korun). Proces trval téměř dva roky, verdikt soud vynesl loni v lednu.

Jak v pořadu Světadíl uvedl komentátor Luboš Palata, případ obchodování s mrtvými mezi zdravotníky a pohřební službou není v Evropě nijak ojedinělý, nicméně polský případ je nejotřesnější, protože tam docházelo přímo k vraždám a k neposkytnutí pomoci pacientům. Polská veřejnost byla skandálem zděšena a jde o jeden z nejsledovanějších procesů v polské historii.

V lednu 2002 Gazeta Wyborcza a Radio Lodž upozornily, že na lodžské pohotovosti se obchoduje s informacemi o úmrtích a zřejmě se zde i úmyslně zabíjejí pacienti. Po propuknutí skandálu byly zkontrolovány všechny pohotovosti v zemi a finanční kontrole se musely podrobit pohřební služby. Ministr zdravotnictví také zakázal shromažďování léku pavulon ve větším množství na pohotovostech.

Za obchod s informacemi o úmrtí pacientů se před soudem zpovídá v oddělených procesech ještě několik desítek pracovníků pohotovosti a majitelů pohřebních firem.

  • Pohřební služba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/258/25778.jpg
  • Lék pavulon autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/258/25773.jpg