Zemřel významný polský politik Bronislaw Geremek

Varšava - Při autonehodě na západu Polska zemřel ve věku šestasedmdesáti let významný polský politik, antikomunista a disident Bronislaw Geremek. Proslul spolupodílením se na založení antikomunistického hnutí Solidarita, byl klíčovým poradcem pozdějšího prezidenta Lecha Walesy, v druhé polovině devadesátých let vedl polskou diplomacii a zasadil se o vstup Polska do Severoatlantické aliance v roce 1999.

Bronislaw Geremek zemřel u západopolského Nového Tomyšlu při srážce svého mercedesu s protijedoucím automobilem. Žádné další informace zatím nejsou známé.

Varšavský rodák Geremek vystudoval historii a přednášel i na pařížské Sorbonně. Do roku 1968 byl členem vládnoucí Polské sjednocené dělnické strany, z níž vystoupil na protest proti okupaci Československa v srpnu 1968. Poté se stáhnul do ilegality, založil varšavskou bytovou univerzitu a začal spolupracovat s Lechem Walesou. V létě 1980 se podílel na vzniku nezávislého odborového svazu Solidarita. Po vyhlášení výjimečného stavu v prosinci 1981 byl jako předseda programové poradní komise Solidarity zatčen a několikrát vězněn.

V roce 1989 se účastnil rozhovorů u kulatého stolu, jejichž výsledkem bylo mimo jiné uspořádání prvních částečně svobodných voleb po více než 40 letech. V nich slavila triumfální úspěch Solidarita a Geremek se stal na dalších dvanáct let poslancem Sejmu (dolní komory parlamentu).

Od října 1997 do června 2000 byl Geremek v kabinetu Jerzyho Buzka ministrem zahraničí. V květnu 1999 dovedl Polsko do Severoatlantické aliance (NATO). Spolu se svými kolegy z ČR a Maďarska Janem Kavanem a Jánosem Martonyim předali americké ministryni zahraničí Madeleine Albrightové ratifikační listiny ve městě Independence v americkém státě Missouri.

Na sklonku života působil jako vysokoškolský profesor, byl i poslancem Evropského parlamentu, kde se neúspěšně ucházel o funkci jeho předsedy.