V Nigérii bylo uneseno dalších osm cizinců

Lagos - Z lodi plující v pobřežních vodách Nigérie unesli dnes nad ránem neznámí ozbrojenci osm zahraničních pracovníků jedné těžařské společnosti. Celkový počet cizinců zajatých za posledních 48 hodin v této oblasti tak stoupl na 16. Hlavní povstalecká organizace v oblasti, Hnutí za osvobození delty Nigeru (MEND), se k odpovědnosti za únosy nepřihlásila.

Nejnovější incident se odehrál v regionu delty řeky Nigeru, kde se nacházejí hlavní střediska těžby ropy. Poblíž ústí řeky Bonny do Guinejského zálivu obsadili útočníci tanker převážející zkapalněný plyn a zajali osm cizinců. Při útoku byly podle informací místní policie použity střelné zbraně. Národnost unesených dosud není známa a policie zatím neobdržela žádné požadavky únosců na výkupné.

Již ve čtvrtek přepadli neznámí únosci v deltě řeky Nigeru švédskou loď a zajali dvanáct námořníků. Sedm z nich v pátek propustili, pět členů posádky ruského a ukrajinského původu ale nadále zadržují. V pátek byli ve stejném regionu rovněž uneseni i dva pracovníci soukromé ropné společnosti původem z Filipín a Nigérie. Jiný Filipínec byl zajat na pevnině, kam se vydal na nákupy potravin.

Vydáno pod