Palestinské frakce Fatah a Hamas si zatýkají členy

Gaza/Ramalláh  - Milice palestinského hnutí Fatah začaly se zatýkáním členů Hamasu na západním břehu Jordánu. Vyvrcholilo tak napětí po sobotních rozsáhlých razií bezpečnostních složek Hamasu. Při nich byly v Gaze zatčeny desítky členů a stoupenců Fatahu. Napjaté vztahy mezi oběma palestinskými hnutími soupeřícími o moc, se začaly vyhrocovat po pátečním krvavém atentátu na členy radikálního hnutí Hamas v Gaze.

Páteční bombový útok zabil pět členů Hamasu a šestiletou dívku. Byl to jeden z nejkrvavějších incidentů uvnitř pásma Gazy od června loňského roku, kdy je Hamas ovládl.

Ozbrojenci Hamasu poté zatkli přes 160 stoupenců hnutí Fatah palestinského vůdce Mahmúda Abbáse, včetně řady významných představitelů. Na západním břehu Jordánu, kde zase vládne Fatah, bylo dnes podle hamasovských zdrojů pro změnu zatčeno v odvetě 36 aktivistů Hamasu. Abbás dnes popřel, že by Fatah stál za pátečním atentátem. Zároveň vyzval k obnovení dialogu mezi oběma stranami.

V pásmu Gazy dnes mezitím vypukl další incident, když se hamasovská policie dostala do přestřelky s příslušníky hnutí Islámské vojsko. Zatím není jasné, zda Hamas chtěl zatýkat i jeho členy. Při střelbě zahynul jeden člověk a sedm jich utrpělo zranění.

Ismáíl Haníja, předák Hamasu, který má Gazu pevně pod kontrolou, svolal na dnešek mimořádné zasedání hamasovské vlády, aby situaci projednala. Navíc v Hebronu na západním břehu Jordánu izraelská armáda dnes zabila příslušníka Hamasu. Ozbrojené křídlo Hamasu slíbilo krvavou odvetu.

Palestinská autonomní území se rozdělila ve faktické dvoustátí loni v létě, kdy ozbrojené složky Hamasu porazily fatahovské v Gaze. Hamas se snaží získat vliv i na západním břehu Jordánu, kde Fatahu pomáhá v pátrání po hamasovských agentech i izraelská policie. V rámci této spolupráce Fatah již také převzal bezpečnostní kontrolu nad několika městy.