Nic jsem Karadžičovi neslíbil, tvrdí Holbrooke

New York - Radovan Karadžić si údajně vymyslel dohodu, která zaručuje, že nebude vydán haagskému tribunálu. Tvrdí to někdejší americký vyjednavač pro Bosnu Richard Holbrooke. Bývalý vůdce bosenských Srbů ve čtvrtek před haagským tribunálem prohlásil, že mu to slíbili Američané za předpokladu, že se stáhne z politického a veřejného života.

Karadžić stanul ve čtvrtek poprvé před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Je obviněný z genocidy a dalších zločinů v souvislosti s válkou v Bosně, jejíž ukončení Holbrooke vyjednal.

„Žádná dohoda, jen selhání NATO.“

Richard Holbrooke

„Je to směšné,“ prohlásil americký diplomat v rozhovoru pro britskou BBC. „Slyším to poprvé, nikdy nebyla uzavřena žádná dohoda, která by mu zajišťovala imunitu. Severoatlantické alianci se ho prostě jen nepodařilo dopadnout. Je to chyba NATO, žádná dohoda.“

Karadžić tvrdí, že se v roce 1996 dohodl s Holbrookem na tom, že nebude vydán haagskému tribunálu, pokud se stáhne z politického a veřejného života. Tuto dohodu podle srbského deníku Blic potvrdil i bývalý ministr zahraničí bosenské Republiky srbské Aleksa Buha, kterému to prý řekl i sám Holbrooke a mával přitom písemným dokumentem. Podobnou dohodu údajně měl Karadžić i s bývalou americkou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou.

Holbrooke tyto informace několikrát popřel, naposledy nedávno v rozhovoru pro bosenský list Dnevni Avaz. Uvedl, že on ani Albrightová nikdy nic podobného neudělali a údajnou dohodu označil za naprostou lež. Připustil ale, že mu někdo onen falšovaný dokument svého času ukázal.

Karadzić tvrdí, že by býval předstoupil před tribunál již v roce 1996, obával se však, že by byl zlikvidován, protože by to bylo jasné porušení podmínek dohody s Holbrookem.

Proces s Karadžičem by měl být rychlejší

Hlavní žalobce ICTY Serge Brammertz řekl, že po zkušenostech se čtyřletým soudem s bývalým srbským prezidentem Slobodanem Miloševičem musí být proces s Karadžičem efektivnější. Lze předpokládat, že bude trvat kratší dobu. Jak uvedla bruselská zpravodajka ČT Eva Hrnčířová, Karadžičova obžaloba má 11 bodů, zatímco Miloševičova obžaloba měla 66 bodů. Milošević čelil obvinění ze zločinů v Bosně, Chorvatsku a Kosovu, zatímco Karadžić je obviněn jen ze zločinů v Bosně. Miloševičův proces se hodně zdržoval kvůli jeho zdravotnímu stavu. Zde hrál roli fakt, že se zastupoval sám, protože kdyby byl zastupován právníkem, mohl soud pokračovat i v jeho nepřítomnosti. Karadžičův zdravotní stav je naopak podle jeho vlastních slov perfektní.

Milošević čekal přes rok jen na přípravu procesu, u Karadžiče se mluví o několika měsících. Bosenskosrbského vůdce nyní ve vazební věznici čeká četba 27 stránek obžaloby, kterou ještě žalobce doplní, protože ta stávající je z roku 2000. Do 29. srpna by se měl Karadžić vyjádřit, zda se cítí, či necítí vinen.

Jeho celá má 15 metrů čtverečních a podle Hrnčířové připomíná spíš studentský pokoj. Nizozemská média dnes přinesla její podrobný plánek, který zobrazuje, kde má Karadžić postel, skříň, satelitní televizi a počítač s internetovým připojením. Vězni v Haagu mohou hodinu denně pobývat na čerstvém vzduchu. Mezi někdejšími nepřáteli z balkánských válek prý podle Hrnčířové panuje přátelská atmosféra.

Vydáno pod